Alternatieve circuits / Ik wil jouw baby, enter

Alle fracties in de Tweede Kamer hebben ingestemd met een wetswijziging die over twee jaar een einde maakt aan de anonimiteit van spermadonoren. Daarvoor al had het parlement zijn afschuw uitgesproken over de plannen voor het tv-programma 'I want your Baby' waarin ongehuwde vrouwen met een kinderwens een spermadonor mogen uitzoeken. Maar leidt het einde van het anonieme donorschap niet juist tot de sperma-show die de Kamer zo verafschuwt? Een rondje langs de virtuele zaadbanken.

Vrouwen met een kinderwens en op zoek naar een anonieme donor kunnen over twee jaar, als de wetswijziging van kracht wordt, zo het internet op. Trouwens: nu ook al. Ze hoeven alleen maar www.nwcryobank.com in te tikken en op enter te drukken om op de site van Northwest Andrology Cryobank uit de komen. Een moeder kust er een wollige baby om de slagzin van het Amerikaanse bedrijf te illustreren: Helping to Create Families.

Northwest heeft zich verplicht donoren en klanten service op het hoogste niveau aan te bieden, laat de firma vervolgens weten. 'We begrijpen en respecteren de gevoeligheden en noden die in onze branche voorkomen. Maar Northwest Cryobank is een bedrijf dat u kunt vertrouwen.'

Op de taakbalk links op het scherm kunnen de surfers nu kiezen uit Information, Sperm, Ovulation Kits, Sex Selection (voor wie na vier jongetjes wel es een meisje wil) en Eggs. Het hoofdstuk Sperm is weer onderverdeeld in de eisen die aan donoren worden gesteld, een donorlijst, de prijslijst natuurlijk, wat standaard formulieren die eventueel ingevuld moeten worden teruggemaild en een informatief hoofdstukje over spermbanking.

Direct door naar de donorlijst dan maar. Er verschijnen de beschrijvingen van 33 mannen, elk met een eigen nummer. In rubrieken staan de raskenmerken van de donor vermeld, de bloedgroep, de kleur haar, de kleur van de ogen, zijn lengte, zijn gewicht, het aantal jaren genoten onderwijs en zijn interesses. Zo is het uiterlijk van nummer 669 Kaukasisch/Duits/Iers, heeft hij bloedgroep B-plus, heeft hij bruin haar en blauwe ogen, heeft hij veertien jaar onderwijs genoten en is hij weg van het leger, speelt hij gitaar en houdt hij van buitenlandse literatuur.

Klikt de klant op het nummer van de donor, dan gaat er een ander veld open met meer (medische) informatie. Zo is te lezen dat hij uitstekende ogen heeft en én keer in het ziekenhuis is geweest omdat zijn arm uit de kom was. Zijn gebit is uitstekend, heeft ooit een beugel gedragen. Hij rookt niet, gebruikt geen drugs, drinkt wel alcoholische dranken.

Natuurlijk is de donor onderzocht op allerlei overdraagbare ziekten. Verder wordt vermeld op welke leeftijd zijn grootouders zijn overleden en waaraan, hoe oud zijn ouders zijn en hoe gezond (moeder heeft migraine), maar verder zijn er geen ernstige ziekten in de familie en zijn er geen vruchtbaarheidsproblemen. Wat niet onvermeld mag blijven, is dat de donor linkshandig is.

Wie nog meer informatie wil, kan doorscrollen naar het handschrift van deze linkshandige donor, op een formulier beantwoordt hij nog wat persoonlijke vragen. Hij beschrijft zijn hobbies nog eens een keer, omschrijft zijn karakter en verklaart waarom hij donor is willen worden: 'Het heeft geen invloed op mijn studie en ik help er een stel mee'.

De vraag of hij nog een boodschap heeft voor de ontvangers van zijn sperma laat hij onbeantwoord. Collega-donoren geven als antwoord op die vraag zelfs tips: 'Zorg dat-ie niks tekort komt en doe hem vooral op allerlei clubs'. Een ander volstaat met de boodschap: 'Succes ermee!'

Andere spermabanken verstrekken gelijksoortige informatie, al zijn er verschillen op details. De California Cryobank's Donor Catalog (www.cryobank.com) bijvoorbeeld verstrekt ook informatie over het geloof van de donor zodat kan worden gekozen tussen katholiek- en moslim-zaad, terwijl niet alleen de onderwijsjaren worden vermeld, maar ook het beroep van de donor. Het wemelt er van de psychologen, economen, politieke wetenschappers en chemisten. Klanten kunnen zelfs een video van hun donor bestellen, waarop ze hem antwoord zien geven op de vragen op de internetpagina. Op de site van ZyGen Laboratory ('Your partner in cycle of life') geeft de zaadbank ook nog een eigen oordeel over de donor: 'sweet and handsome'.

Hoe komen de commerciële spermabanken nu aan al die intelligente, gezonde en jonge donoren? Northwest schrijft dat haar bank wordt gevuld met het sperma van studenten op de campussen van west-Montana en oost-Washington. Ze hebben hun highschool er op zitten en zijn tussen 18 en 39 jaar, dit om genetische afwijkingen in het sperma tegen te gaan. Van elke donor wordt een gelimiteerd aantal monsters opgenomen, zodat ook het aantal zwangerschappen veroorzaakt door één donor beperkt blijkt. Op de site van ZyGen kunnen donoren zich ook opgeven, zodat klanten te weten kunnen komen wat de vergoeding is: 'Een semen-donor worden is zeer eenvoudig en belonend: je kunt per maand vierhonderd dollar verdienen, terwijl het je maar zes uur kost'.

Maar wat is de klant nu kwijt, en is het ook mogelijk een potje Amerikaans zaad bij een Nederlandse vrouw afgeleverd te krijgen? Eerst de prijslijst: Northwest levert kokers met 0,5 tot 1.0 cc ingevroren sperma, terwijl er per cc gegarandeerd twintig miljoen zaadcellen aanwezig zijn. Een monster met niet voorbehandeld sperma, geschikt voor inseminatie, kost bij Northwest 129 dollar, terwijl de bezorgkosten in de VS kunnen variëren van 55 tot 149 dollar. Prewashed sperma, geschikt voor directe inspuiting in de baarmoedermond door een arts, komt op 146 dollar. De California Cryobank vraagt 175 dollar voor niet voorbehandeld zaad, en 210 voor prewashed. En ZyGen laat weten via internet geen prijzen te verstrekken, maar zeker concurrerend te zijn. Als antwoord op een mail over levering aan Europa schrijft Sam Heinrichs van Northwest dat dit mogelijk is. 'We hebben al aan Italië, Duitsland en Groot-Brittannië geleverd, binnen vier tot vijf dagen. Alleen zijn de transportkosten een probleem: 235 dollar'. Ook de Cryobank International laat weten dat levering overzee mogelijk is.

De Nederlandse spermabanken leveren niet aan particulieren, slechts aan medische instellingen. Op sommige Amerikaanse sites staat weliswaar dat de kunstmatige inseminatie via een arts moet gaan, volgens deskundigen in Nederland leert de praktijk echter dat de controle op aanvragers in Europa niets voorstelt. Wie zegt dat hij een arts is, of zegt te werken voor een medische instelling, krijgt -mits er van te voren wordt betaald- een diepgevroren monster toegestuurd.

Northwest geeft op zijn site zelfs aan dat ook particulieren kunnen bestellen, zodat het zaad aan huis wordt afgeleverd. Echter, niet nadat een stevig contract is ondertekend waarin het bedrijf wordt gevrijwaard van allerlei claims die na een teleurstelling kunnen volgen. Het voordeel is wel weer: van de ontvangende partij wordt helemaal niets geëist, zo lang er maar vooraf wordt betaald. De vrouw met kinderwens hoeft alleen het nummer van de katholieke donor in te vullen met het blonde haar en het mooie, krachtdadige handschrift, en mag dan roepen: I want your baby!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden