Alternatieve artsen laconiek over veroordelingen in zaak-Millecam

Jomanda (ANP)

De Vereniging tegen de Kwakzalverij ziet de uitspraak van de rechtbank in de zaak-Millecam als een overwinning. De Artsenvereniging voor Homeopathie is niet onder de indruk.

Voor de Vereniging tegen de Kwakzalverij is de uitspraak, afgelopen vrijdag, in de zaak-Millecam een mijlpaal. Twee alternatief werkende artsen acht de rechtbank medeschuldig aan de dood van de comédienne Sylvia Millecam, die in 2001 overleed aan onbehandelde borstkanker. Voor het eerst heeft de rechtbank volgens de vereniging grenzen gesteld aan de alternatieve geneeskunst. Justitie en de Inspectie voor de volkgezondheid kunnen voortaan strenger optreden.

Niettemin reageert de Artsenvereniging voor Homeopathie (VHAN) tamelijk laconiek op de rechterlijke uitspraak: „Er is niks nieuws onder de zon. De rechter stelt dat alternatief of complementair werkende artsen zich aan de zorgplicht hebben te houden. Maar dat doen wij al”, zegt voorzitter Ton van der Linden. „Alle kwaliteitseisen die aan regulier werkende artsen worden gesteld, gelden ook voor ons. Wij onderschrijven de gedragscode van de artsenorganisatie KNMG. Daarin staat dat alternatieve geneeskunst slechts aanvullend kan zijn op de reguliere geneeskunst. Daar houden wij ons aan. Homeopathie is aanvullend en begeleidend. Wij genezen geen kanker.”

De VHAN werkt met vijf andere beroepsverenigingen van alternatief of complementair werkende artsen samen. Zij onderschrijven allemaal de gedragscode van de KNMG, verzekert Van der Linden. Het gaat om acupuncturisten, antroposofische artsen, neuraal- en regulatietherapeuten, orthomanuele therapeuten en artsen die de biologische en natuurgeneeswijze beoefenen.

Sylvia Millecam weigerde de reguliere behandeling voor borstkanker. Zij zocht haar heil onder anderen bij het genezend medium Jomanda en bij alternatief werkende artsen. Zij ontkenden dat sprake was van kanker. Een van de twee veroordeelde artsen hield het op een bacteriële infectie en Millecam zelf ook. De artsen –een van hen is homeopaat en acupuncturist– hadden Millecam wakker moeten schudden en verwijzen naar een reguliere arts. In plaats daarvan bleven zij haar behandelen met wetenschappelijk onbewezen methoden. Daarmee hebben ze hun zorgplicht verzaakt, meent de rechtbank.

De rechtbank pleitte Jomanda vrij, omdat haar rol als ’medium’ vergeleken met die van de artsen bescheiden was: zij heeft Millecam niet weggehouden van de reguliere zorg. Bovendien dragen artsen een extra verantwoordelijkheid, aldus de rechter.

Niet alle homeopaten of acupuncturisten houden zich aan de KNMG-gedragscode, blijkt in deze zaak. Van der Linden: „Deze arts was geen lid van onze vereniging. Ook in de reguliere geneeskunde zijn er artsen die zich misdragen. Maar daar hoor je dan veel minder over dan wanneer een alternatieve arts de fout ingaat. Het zijn zeer ernstige incidenten die bestreden moeten worden. Verder maken alle artsen –regulier of alternatief– helaas vermijdbare fouten. Jaarlijks overlijden daardoor 1700 mensen. Laten we dat proberen aan te pakken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden