Alternatief voor Duitsland en voor de euro

Bernd Lucke Beeld reuters
Bernd LuckeBeeld reuters

Duitse eurosceptici kunnen bij de verkiezingen van zondag terecht bij Alternatief voor Duitsland (AfD). De begin dit jaar opgerichte partij hoopt mee te surfen op de onvrede die in het economisch welvarende Duitsland is ontstaan over miljarden verslindende reddingspannen voor minder welvarende Europese landen.

In peilingen liep het de afgelopen maanden ronduit slecht (2 à 3 procent), maar in een donderdag (19-september) gepubliceerde peiling haalde AfD met de steun van 5 procent van de ondervraagden de kiesdrempel. Mogelijk hebben recente verhalen van minister van Financiën Wolfgang Schäuble over nóg meer noodkredieten voor Griekenland hiertoe bijgedragen.

De partij prijst zich aan als partij 'die de moed heeft om de waarheid te zien'. De euro was volgens de AfD een historische blunder en die moet zo snel mogelijk worden gecorrigeerd. Het opheffen van de eurozone kan volgens de AfD ordelijk verlopen. Eerst de zwakke landen uit de eurozone zetten. De terugkeer van de D-mark lijkt de schitterende finale van het ordelijk proces.

AfD wil niet van de Europese Unie af, maar die unie moet vooral in het teken staan van een gezamenlijke markt en niet van een politieke unie. De partij is ook voor beperking van de immigratie, onder meer door ongeschoolden te weren.

Partijvoorzitter is een voormalige christendemocraat en hoogleraar economie, Bernd Lucke. De partij heeft naar eigen zeggen 17.000 leden en begunstigers.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden