Alternatief voor Clinton en Trump?

Op de valreep Ex-CIA- agent Evan McMullin doet als onafhankelijke kandidaat mee aan de verkiezingen in de VS.

Republikeinen die voor geen goud op Donald Trump willen stemmen, maar ook niet op Hillary Clinton, hebben eindelijk hun alternatief. Evan McMullin, een ex-CIA-agent en tot gisteren beleidsmedewerker van de partij, heeft zich kandidaat gesteld voor de functie van president.

Dat McMullin president van de VS wordt, is vrijwel onmogelijk. Maar hij zou Trump van het presidentschap af kunnen houden en dat zullen degenen die hem steunen al een succes vinden.

McMullin noemt op zijn website Hillary Clinton een 'corrupte carrièrepolitica' en Donald Trump een 'gevaar voor het land' met 'een overduidelijk instabiele persoonlijkheid'. Geen van beiden vindt hij acceptabel als president. "Het is nooit te laat om de juiste keuze te maken", twitterde hij.

Maar hij heeft wel erg lang gewacht. De kandidaatstelling is in een groot aantal staten van de Verenigde Staten al gesloten. Zelfs als McMullin in alle overblijvende staten een doorslaand succes zou zijn, zal hij nog te weinig kiesmannen verzamelen in het college dat uiteindelijk de president kiest.

Maar in de staten waar hij wel op het stembiljet komt te staan, kan McMullin wel Donald Trump electoraal pootje lichten. Trump heeft het volgens de peilingen moeilijk in het dozijn staten waar Democraten en Republikeinen elkaar ongeveer in evenwicht houden, en waar de verkiezingen in de praktijk worden beslist.

Als McMullin in een paar van die staten veel Republikeinse stemmen bij Trump weet weg te trekken, kan Clinton er winnen en in januari het Witte Huis betrekken.

Helemaal zorgelijk wordt het voor Trump als McMullins kandidatuur knaagt aan zijn positie in staten waar de inwoners normaal gesproken Republikeins stemmen.

Dat gevaar dreigt in het bijzonder in de staat Utah. Daar komt McMullin vandaan, en net als de meeste inwoners is hij mormoon. Utah is bovendien de staat waar Mitt Romney vandaan komt. Trump heeft Romney uitgemaakt voor een slappeling die als presidentskandidaat in 2012 een makkelijke overwinning op Barack Obama uit zijn handen liet vallen. Romney op zijn beurt is een van de weinige vooraanstaande Republikeinen die openlijk gruwt van de gedachte dat Trump president kan worden. Nergens zijn de Republikeinse kiezers dan ook minder gesteld op Trump.

McMullin wordt volgens mediaberichten gesteund door een politieke actiegroep, 'Better for America', die al een tijd op zoek was naar een geschikte kandidaat om financieel te steunen. Zo'n kandidaat bleek moeilijk te vinden.

Republikeinse Politici met bezwaren tegen Trump vreesden schade voor hun carrière als gevolg van de woede van aanhangers van Trump na het verlies van hun kandidaat. Wat dat betreft heeft McMullin het juiste profiel: die heeft niets te verliezen.

In het kort

Kandidaten Hillary Clinton en Donald Trump krijgen er op de valreep een concurrent bij

In sommige staten kan McMullin al niet meer op het stembiljet worden geschreven

McMullin krijgt steun van de actiegroep 'Better for America'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden