Alternatief voor autotelefoon trekt nog weinig belangstelling

DEN HAAG - Het nieuwe, draadloze zaktelefoontje Kermit, bedoeld als goedkoop alternatief voor de autotelefoon, slaat slecht aan. Bellen met het apparaat kan op straat, in de buurt van een 'Greenpoint', en er zijn al 1700 van dergelijke zendertjes her en der in het land geinstalleerd. Toch blijft het aantal Kermitklanten sterk achter bij de verwachtingen.

Voor de opbouw van het landelijke netwerk van Greenpoint-zend/ontvangers zegt PTT Telecom tot nu toe 'enkele tientallen miljoenen' guldens te hebben uitgegeven. Bij de start in mei dacht het telefoonbedrijf dat er in de loop van dit jaar zo'n 10 000 mensen een Kermit zouden aanschaffen. Maar dat streefgetal wordt bij lange na niet gehaald. Een zegsman van de PTT geeft toe dat er tot nu toe slechts 3 000 Kermits zijn verkocht.

Door de teleurstellend lage verkoopcijfers is het nieuwe telefoonsysteem vooralsnog een weinig rendabele investering. PTT Telecom wil zich echter niet laten ontmoedigen. "Het is een beginmarkt" , zegt de woordvoerder.

"Al bij de introductie wisten we dat we een lange adem moesten hebben. Binnenkort gaan we de Kermit nog eens met reclame-campagnes onder de aandacht brengen."

Een Kermit kost in de eenvoudigste uitvoering bijna 500 gulden, plus een abonnement van een tientje per maand. Dat is aanzienlijk goedkoper dan een autotelefoon. Ondanks een enorme prijzenslag bedragen de aanschafkosten daarvan nog altijd zo'n 1 700 gulden of meer per stuk. Ook in het gebruik is een Kermitbezitter veel voordeliger uit: per 'tik' kost een telefoongesprek 33 cent, tegen 90 cent per tik bij een autotelefoon.

Het goedkope zaktelefoontje heeft echter twee belangrijke nadelen. Met de Kermit kan de gebruiker alleen zelf bellen en niet gebeld worden. Bovendien werkt het toestel uitsluitend binnen een straal van 150 meter van een Greenpoint. Mogelijk dat deze ongemakken de brede verspreiding van het apparaat in de weg staan.

Gezien de gebrekkige start van de Kermit zou je het niet zeggen, maar op termijn wordt draadloos telefoneren een booming business, voorziet PTT Telecom. Op dit moment zijn er in Nederland 153 000 autotelefoons in gebruik, op een totaal van 7,2 miljoen aansluitingen.

Dit marktaandeel van net aan twee procent is echter nog maar een begin, want de opmars van het draadloos telefoneren gaat stormachtig verder. Zo groeit het aantal draadloos gevoerde gesprekken met dertig tot veertig procent per jaar, tegen een toename van vier procent voor gesprekken via gewone aansluitingen.

Om het gebruik van de Kermit naast de autotelefoon aantrekkelijk te maken, denkt PTT Telecom het nog maar enkele maanden oude zaktoestelletje begin volgend jaar belangrijk te verbeteren.

Door het apparaat met een ingebouwde semafoon uit te rusten, kan de gebruiker in de toekomst in heel Nederland op elke willekeurige plaats worden 'opgepiept', aldus de zegsman.

Het telefoonnummer van degeen die te kennen geeft een gesprek te willen voeren, verschijnt in de Kermit-nieuwe-stijl op een schermpje en kan in de buurt van een Greenpoint vervolgens onmiddellijk worden gedraaid.

Om ook op snelwegen met de Kermit uit de voeten te kunnen, worden er binnenkort bij driehonderd benzinestations en parkeerplaatsen Greenpoint-zenders geinstalleerd, kondigt PTT Telecom aan.

In stadstaten als Singapore en Hongkong zou het Greenpoint-telefoonsysteem inmiddels een groot succes zijn. In Engeland daarentegen waren eerdere proeven met de Kermit verre van bevredigend. Zo waren er daar aanvankelijk vier verschillende systemen die onderling niet uitwisselbaar waren. "De Britten zijn opnieuw begonnen, de ervaringen zijn nu veel bemoedigender" , aldus de Nederlandse PTT'er. "Ook wij hebben van de fouten en kinderziektes daar geleerd."

Elders in Europa wordt eveneens druk geexperimenteerd. In Duitsland - de Kermit heet daar 'Birdie' - zijn er proeven in Munster en Munchen. Frankrijk koos bij een experiment in Straatsburg voor de naam 'Bi-Bob'. Dit voorjaar gaat ook in Parijs de opbouw van een Greenpoint-netwerk van start. Gewerkt wordt eveneens aan mogelijkheden om de Kermit ook voor gebruik in het buitenland geschikt te maken.

PTT Telecom denkt dat de markt voor draadloze telefonie met dergelijke nieuwe technieken en toepassingen de komende jaren snel verder zal kunnen worden opengebroken. Voor het jaar 2000 voorziet het telefoonbedrijf in Nederland een miljoen gebruikers van een of andere vorm van mobiele communicatie. Dat zou twaalf procent zijn van de circa 8,5 miljoen

efoonaansluitingen die er hier rond de eeuwwisseling worden verwacht.

De expansieve markt voor draadloos telefoneren zal overigens niet exclusief in handen van PTT Telecom blijven. Het ministerie van verkeer en waterstaat werkt al enige tijd aan een wijziging van de Wet op de telecommunicatie, met als doel de PTT haar traditionele monopolie op dit gebied te ontnemen. Naast het geprivatiseerde staatsbedrijf komt er dan ruimte voor een tweede operator en verschillende consortia van bedrijven staan in de startblokken om in deze lucratieve markt te springen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden