Alternatief regime lijkt lonend

Som blijft Okken voor op de 1000 meter in Lisse. (FOTO OLAF KRAAK, ANP) Beeld
Som blijft Okken voor op de 1000 meter in Lisse. (FOTO OLAF KRAAK, ANP)

lisse – - Onder toeziend oog van oud-wereldrecordhouder Rob Druppers bliezen twee (voormalige) Europese kampioenen verloren gewaande hoop leven in. Tijdens de Ter Specke Bokaal in Lisse versloeg Bram Som zijn voormalige trainingsgenoot Arnoud Okken in een enerverende race over 1000 meter.

Het zijn zeldzame momenten, die waarop twee Nederlandse atletiektoppers elkaar het vuur na aan de schenen leggen. Meestal zijn er op één discipline domweg geen twee voorhanden. Het is slechts dat Som, regerend Europees kampioen 800 meter, vorig jaar tot inkeer kwam en voormalig Europees indoorkampioen Okken hem dit seizoen is gevolgd, dat die luxe er op de middenafstanden nog is.

Beide talentvolle atleten leken ten onder te gaan aan blessures, het gevolg van overmatige trainingsarbeid. Som wees vorig jaar de weg door met een alternatief trainingsregime de nummer zeven van de wereld te worden. Ook Okken is tot het inzicht gekomen dat voorkomen beter is dan genezen. Dan maar minder kilometers maken.

Op minimale basis maar met uitgerust lichaam voldeed Okken drie weken geleden aan de limiet voor de EK, deze zomer in Barcelona. Ook gisteren straalde zijn gezicht als vanouds, nadat hij in Lisse de 1000 meter had voltooid in 2.17,30. Dat hij met zijn tactiek–hij liep als een tempomaker–Som met 2.17,01 naar de zege leidde, deed hij met schouderophalen af.

Het belangrijkste nu is snelle tijden lopen en heel blijven. Dat lijkt beide atleten tot dusverre aardig te lukken. Som sprak zelfs van een record, nu hij al anderhalf jaar blessurevrij is. Als de kuiten strak staan, wordt een training geschrapt. De seizoensvoorbereiding begon hij later vanwege een verhuizing en drie sterfgevallen in zijn naaste familie.

„Dood en verhuizen staan hoog op de stressladder”, stelt Som vast. „Even twee weken niets doen is dan belangrijker dan doortrainen met alle risico’s van dien. Geblesseerd raken kost meer tijd, en daar heb ik in het verleden een half trauma van opgelopen.”

De snelle seizoensopening in Lisse werd dus in twee kampen met gejuich begroet. Al valt met een half oog op de toekijkende Druppers die prestatie te relativeren. Nederlands beste 800 meterloper ooit liep 22 jaar geleden op de 1000 meter een wereldrecord van 1.16,61. Sneller dus dan Som en Okken nu, en ook nog eens gelopen op de krappe indoorbochten van de lang geleden gesloopte Houtrusthallen in Den Haag.

Hier ligt een opvallende overeenkomst. Ook Druppers liep die tijd in een periode van bezinning. Want ook hij was in de val getuimeld van het altijd maar meer en intensiever willen trainen. „Had ik dat maar nooit gedaan, dan had ik nog veel meer uit mijn carrière kunnen halen”, zegt de atleet die vooral nog bekend is als voormalig conditietrainer van FC Utrecht.

Tja, Som en Okken hebben wat afgelachen om de schema’s die Druppers in 1983 tijdens de eerste kampioenschappen naar de tweede plaats leidden. Maar die minimale arbeid was wel hoogwaardig en werd op de juiste momenten uitgevoerd. Nu zitten zij op hetzelfde spoor.

Okken stelde zaterdag vast dat het dit seizoen allemaal goed komt als hij deze vorm kan vasthouden. Som is wat dat betreft verder, zeker in zijn ambities. „Op de 800 meter moet ik naar 1.42 als ik Olympisch kampioen wil worden. En dan moet ik hier 2.15 lopen.”

Het niveau van Lisse, zo stelt hij vast, moet hij niet vasthouden maar uitbreiden. „Dit is mijn basis, en van daaruit moet ik sneller. Wil ik met de wereldtop mee, dan moet ik standaard 1.43 lopen (zijn Nederlandse record is 1.43,45, red).”

Maar eerst wil hij zijn Europese titel in Barcelona prolongeren. Dat moet gebeuren onder het belangrijkste motto: niet geblesseerd raken. „Het is fantastisch als dat met de nieuwe aanpak kan lukken. Ik heb hiermee de ogen van Arnoud geopend, samen moeten wij de ogen van nieuwe mensen openen.”

Het is de vraag of het zo werkt. Zelf hebben zij te lang de raad van Druppers in de wind geslagen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden