Alternatief plan zuivelsector

Een hogere btw op vlees en zuivel moet de milieubelasting door de veehouderij verlagen. (Jörgen Caris, Trouw)

Twintig bonden van melkveehouders uit veertien verschillende Europese landen willen een alternatief plan presenteren om de crisis in de zuivelsector op te lossen.

Melkveehouders moeten daarin de mogelijkheid krijgen tijdelijk een deel van hun melkquotum te ’verhuren’ aan de Europese Unie. De bonden, verenigd in de European Milk Board (EMB), willen het plan aanbieden aan de veertien landbouwministers van de betreffende landen.

De aanpak die de bonden voorstaan moet het aanbod van melk in de Europese Unie dusdanig verlagen dat de melkprijs weer op 40 cent per liter komt, blijkt uit het lijstje van eisen van de EMB. Momenteel ligt de prijs tussen de 20 en 25 cent.

Melkveehouders die vrijwillig hun melkquotum aan de EU verhuren, zouden daarvoor een financiële vergoeding moeten krijgen, zo kondigde voorzitter Sieta van Keimpema van Dutch Dairymen Board (DDB) de plannen aan.

DDB is samen met de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) aangesloten bij de Europese EMB.

De plannen staan lijnrecht tegenover de strategie die EU-landbouwcommissaris Fischer Boel onlangs presenteerde om de zuivelsector te hulp te schieten. Zij zoekt juist naar methoden om de vraag naar melk in de EU te verhogen. Vorige week verlengde de EU de periode waarin plannen ingediend kunnen worden voor de promotie van zuivelproducten in de EU. Als een plan wordt goedgekeurd neemt de EU de helft van de kosten voor zijn rekening.

De DDB wil nu een reeks avonden gaan organiseren om aan de leden uit te leggen hoe de plannen voor het verhuren van melkquotum er precies uit moeten zien. De DDB, evenals de NMV, verlieten vorige week al het Nederlandse overleg over de malaise in de zuivelsector. Initiatiefnemer LTO Nederland weigerde volgens de DDB de plannen voor aanbodbeperking op de agenda te plaatsen.

LTO stelt dat al van tevoren was afgesproken dat over aanbodbeperkende maatregelen niet zou worden gesproken, aangezien die op korte termijn toch geen effect zouden hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden