Alternatief genezer: 'Chemotherapie is slecht'

null Beeld AP
Beeld AP

De Inspectie voor de Gezondheidszorg en het Openbaar Ministerie zijn een onderzoek begonnen naar het Natuur Geneeskundig Centrum Energy Healing in Veldhoven. Aanleiding is een uitzending van Undercover in Nederland zondagavond op SBS6. De directeur van het centrum zegt in de uitzending dat chemotherapie gevaarlijk is.

Hij zou kankerpatiënten daarom ook afraden om chemotherapie te volgen. Zo zei hij op de verborgen camera's van het programma dat kankerpatiënten juist kanker krijgen van chemotherapie en dat ook CT-scans uitermate slecht zijn voor de gezondheid. 'Te vergelijken met Fukushima', aldus de alternatieve genezer.

Politiek
Tweede Kamerleden reageren geschokt op de praktijken die werden blootgelegd. 'Deze werkwijze is een schaamteloze manier om geld los te krijgen bij patiënten', reageert VVD'er Michiel van Veen uit Cuijk die patiënten oproept om aangifte te doen. 'Dit is pure kwakzalverij', vindt SP-Kamerlid Henk van Gerven uit Oss. D66 wil dat de minister gaat kijken welke maatregelen genomen kunnen worden.

Onderzoek
Een woordvoerster van de inspectie zei dat er maandag contact is geweest met het OM en dat een onderzoek is begonnen. Verder doet de inspectie geen mededelingen. De inspectie doet het onderzoek en schakelt het OM in bij eventuele strafbare feiten, liet een justitiewoordvoerster weten.

De directeur ontkende maandag dat hij patiënten adviseert om geen chemotherapie te nemen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden