Alsof reuzen met messen zwaaiden

Storm reportage Waterschade, bomen op auto's of schuurtjes: Breukelen ruimt de schade op na een hevige storm. Hoe is het mogelijk dat bomen zomaar afbreken?

Bijna dertig populieren op een rij, allemaal een paar meter boven de grond als luciferhoutjes geknapt. Een speeltuin bedolven onder dikke stammen en takken vol blad. Ondergelopen kelders en volgelopen straten. In de Utrechtse plaats Breukelen liet de storm van gisterochtend een ravage achter.

Hele straten zien er 's ochtends uit alsof reuzen er met zwaaiende messen langs de bomen zijn gelopen. Fietsers langs het Amsterdam-Rijnkanaal gaan deze ochtend zigzaggend naar school en werk.

De tuin van het ouderlijk huis van Tim Blijham (24) staat nog altijd blank. "In het begin was het nog erger." Hij vertelt dat hij rond vijf, zes uur wakker werd van het onweer en hoe de wind tekeerging. De bomen voor het huis langs de Kanaaldijk zwiepten heen en weer. "Het leek wel een tornado."

Terwijl de lucht rond elf uur opnieuw donkergrijs kleurt en in de verte alweer donderslagen te horen zijn, ruimen de inwoners van Breukelen puin.

Een vrouw is voor haar huis ijverig in de weer met veger en blik. Coen Versteegt (68) staat met zijn zoon op het dak van het clubhuis van Scouting Niftarlake. Takken en blad hebben de afvoer op het deels platte dak verstopt, met een forse waterlekkage als gevolg.

Versteegt vertelt hoe de brandweer in de ochtend bezig was bomen van auto's te halen. Hoewel hij vaker een storm heeft meegemaakt, noemt hij het geweld van deze ochtend "wel een beetje extreem". Versteegt vraagt zich af of sommige oude bomen in Breukelen niet gekapt moeten worden. "Want nu vallen ze zo om."

Valwind

Dat zulke grote bomen zo gemakkelijk naar beneden gaan, komt door valwind. Die ontstaat door een combinatie van verdampende regen in droge lucht (waardoor die regen sneller valt), veel neerslag (wat versnellend werkt) en transport van wind op grote hoogte naar beneden.

Valwinden kunnen snelheden tot 180 kilometer per uur bereiken, vertelt Rutger Boonstra, luchtvaartmeteoroloog bij het KNMI. "Dit soort winden kan heel lokaal voorkomen. Dat verklaart ook waarom juist die ene rij bomen is geknakt, allemaal in dezelfde richting. Bij een tornado, die ook voorkomen in Nederland, zouden ze juist verspreid uit elkaar liggen."

Hoe extreem en lokaal een valwind kan zijn, ondervond ook Jorn de Boer (34). "Ik werd om zes uur wakker van het onweer, keek uit het raam, zag de kruin van de boom in de tuin enorm heen en weer zwiepen en dacht: die gaat omvallen."

En dat gebeurde. De Boer liep eerst naar de kamer van zijn drie maanden oude dochter die 'heerlijk doorsliep' en nam toen de schade op. "Enkel de schuur en de spullen die daar lagen." De nieuwe uitbouw, bleef bespaard.

De Boer is dankbaar voor de hulp die hij kreeg van de brandweer en de buren die aannemer en hovenier zijn. Druk in de weer met al het geregel, is hij niet rouwig om de gesneuvelde veertig meter hoge boom.

Integendeel. "Die boom wilden we toch al weg hebben. Het eerste wat mijn vriendin zei toen ze thuiskwam uit haar nachtdienst: "Nou, dan hoeven we ook geen hoogwerker meer te regelen."

Miljoenenschade

De Randstad kampte gisterennacht en -ochtend met noodweer. In Brabant en Limburg richtten hagel- en onweersbuien lokaal schade aan.

In Rotterdam viel een dode. Hij werd geëlektrocuteerd toen zijn kelder volliep. Volgens de politie kweekte de 45-jarige hennep.

Op het strand bij Oostkapelle werden zeventig strandhuisjes verwoest door een windhoos.

De schade loopt volgens het Verbond van Verzekeraars zeker tot in de 20 miljoen euro. Ook overdag en gisteravond gold nog op diverse plekken code oranje.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden