’Alsof je alleen maar zinvol kunt spreken als je uitspraak verifieerbaar is’

Tijdens een filosofisch weekeinde over religie spreekt René van Woudenberg over het atheïsme als geloof.

Wat gelooft de atheïst?

René Woudenberg: „Een paar jaar geleden verscheen er in Nederland een boekje ’Leven zonder God’, waarin elf atheïsten werden geïnterviewd.

De suggestie is, dat atheïsten geen geloof hebben. Die geloven niets. Punt.

Maar als je dat boekje goed leest, dan zie je dat atheïsten, althans de mensen die daar aan de orde komen, van alles geloven.

Sommigen accepteren vergaande filosofische stellingen, die ooit wel populair waren, maar waar inmiddels heel veel kritiek op is geleverd.

Eén zo’n filosofische positie is dat een uitspraak alleen maar zinvol is als hij empirisch verifieerbaar is. Het verificatiebeginsel van betekenisvolheid dus. Een interessante stelling. Maar niet een waarvan ik denk dat die ook maar bij benadering waar is.

Niettemin, enkele van de mensen die in dat boekje werden geïnterviewd, geven er blijk van te geloven in de mogelijkheid van deze filosofische stelling.

Dat is één soort van geloof dat atheïsten kunnen hebben. Een ander voorbeeld van atheïstisch geloof is het uitgangspunt dat alle mentale processen volledig verklaarbaar zijn in termen van materiële processen.

Dat is opnieuw een heel interessante filosofische stelling waar uitvoerig over gedebatteerd wordt, maar die verre van bewezen is.

Het is een soort ’working assumption’.

Het woord geloven betekent: Ervan uitgaan dat iets waar is, zonder dat het bewijs daarvoor is geleverd. Als dit de definitie van ’geloven’ is, dan kan ik alleen maar concluderen dat atheïsten een geloof van eenzelfde soort hebben.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden