Alsof iemand bekeren in een vrij land misdadig is

Volkan Bozkir is de Turkse minister voor EU-zaken. Hij luisterde de paasdagen op met een toespraak in het Duitse stadje Bad Kreuznach, waar moslims een bijeenkomst hadden georganiseerd over Mohammed. De bewindsman stelde de Europese islamofobie aan de kaak. Hij noemde die een 'misdaad tegen de menselijkheid'.

Uit het verslagje van het Turkse persbureau Anadolu valt niet op te maken of de excellentie het ook had over misdaden die islamofobie, angst voor de islam, aanwakkeren, zoals de massamoord op studenten in Kenia, de aanslagen in Parijs en Kopenhagen, de onthoofding van tientallen Egyptische christenen op een Libisch strand, de verbranding van de Jordaanse piloot in een kooi en ontelbaar meer gruwelen.

Wel klaagde hij dat mensen steeds vaker de islam in verband brengen met terreur. Hij stelde een retorische vraag: ze noemen de Duitse copiloot, die zijn toestel opzettelijk liet neerstorten in de Franse Alpen, toch ook geen christenterrorist?

Volgens de minister moet het eindelijk eens doordringen tot de Europeanen dat de islam moord afkeurt. Moge die boodschap ook ooit nog eens Boko Haram, Al-Qaida of IS bereiken. IS blies ter gelegenheid van de viering van de opstanding een kerk op in de Syrische stad Hasake. Haat tegen christelijke feestdagen dateert van voor IS. Jaren geleden kreeg een internet-imam de vraag voorgelegd of je als moslim je christelijke buren of collega's een gelukkig Pasen of Kerst mag toewensen. Veel moslims doen dat.

De imam veroordeelde die gewoonte streng. Je wenst je buurman ook geen geluk met bordeelbezoek, verduidelijkte hij.

Met interesse zal de Turkse minister de zaak van de voormalige Britse gezondheidsfunctionaris Victoria Wasteney volgen, want die gaat over beweerde islamofobie. Wasteney had tot 2013 een hoge functie in een psychiatrisch ziekenhuis in Londen. Een Pakistaanse islamitische vrouw, een ondergeschikte van Wasteney, 'beschuldigde' haar ervan te hebben geprobeerd haar tot het christendom te bekeren. In de berichtgeving staat het ook zo, ze wordt 'beschuldigd' van een bekeringspoging en ze ontkent die 'beschuldiging'. Volgens Wasteney hadden zij en de Pakistaanse vrouw gepraat over elkaars godsdiensten. De Pakistaanse zou problemen hebben gehad en daarom hadden ze samen gebeden. Wasteney gaf haar een boek over een moslimvrouw die christen werd, maar spreekt tegen dat ze zou hebben geprobeerd haar te bekeren. Ze vermoedt dat collega's de Pakistaanse hebben opgehitst en ontkent dat ze een islamofoob is.

De directie oordeelde dat ze toch te ver was gegaan vanwege haar hoge functie, die haar Pakistaanse ondergeschikte kon hebben geïntimideerd. Een tribunaal gaf onlangs de directie gelijk.

Wasteney gaat in beroep. Ze brengt het Europese Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM), dat de vrije meningsuiting garandeert, in stelling.

Tot nu toe kan de Turkse minister tevreden zijn over het verloop van deze zaak. Weliswaar kan Wasteney alsnog gelijk krijgen. Maar voorlopig is het zo, dat Britse journalisten met droge ogen schrijven over de 'beschuldiging' van een bekeringspoging. Alsof het in een vrij land een misdrijf is iemand te bekeren. Slecht nieuws voor Jehova's getuigen.

Zulk taalgebruik is, bedoeld of onbedoeld, een bizarre knieval.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden