Alsof Heimans er nog steeds is

Het honderdste sterfjaar van natuurbeschermer Eli Heimans leidt tot mooie zaken. Zette ecoloog Frank Berendse eerst een prachtige wandeling uit in Heimans Zuidlimburgse Krijtland, en publiceerde Marga Coesèl het boekje 'Uit de schaduw van Jac. P. Thijsse', deze week is het Anne van der Linden die een ode brengt aan de man die het Nederlandse publiek met natuur in aanraking bracht.

Van der Lindens boekje wijkt sterk af van dat van Coesèl dat vooral historisch is. Ze gaat met Heimans 'Uit ons Krijtland' in de hand letterlijk aan de wandel door het dik honderd jaar geleden beschreven gebied. Ze herkent nog steeds de stroompjes en holle wegen van het Geuldal, al hebben die vaak nieuwe namen en zijn de details verdwenen. Veel vegetatie die Heimans daar ontdekte, is inmiddels weer verdwenen. Maar de geneeskrachtige akkerpaardenstaart of heermoes groeit er nog steeds, en ook de eenstijlige meidoorn bloeit, alsof Heimans zo uit de schaduw kan opstaan.

Van der Linden citeert veelvuldig uit Heimans' werk, maar de overschrijverij heeft een duidelijke functie. Ze legt Heimans' woorden als het ware over het landschap heen, en kijkt of zijn beschrijvingen nog 'passen'. Vaak wel, maar het zwarte roodstaartje is niet meer te vinden, en ook niet de plek waarachter hij zich altijd verstopte. Het beeldje van St. Rochus tegen de gevel naast hotel Geuldal is namelijk ook verdwenen.

De auteur van dit nieuwe boekje over Heimans is geen groot schrijver, haar kwaliteit is juist dat zij in de streek woont en met Zuidlimburgse ogen kijkt naar de grote natuurbeschermer die in deze streek zijn inspiratie opdeed. Een lezer van dit werkje voelt zich vereerd dat hij met Van der Linden én Heimans even een stukje mag meewandelen.

Uit ons Krijtland, Eli Heimans toen en nu. Door Anne van der Linden. Prijs 6,95 euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden