'Alsof er een grens is: onder 56ste Straat is iedereen zwart'

interview

Jeremy Wright staat buiten de homoboetiek een sigaretje te roken. Hij valt op met zijn kapsel, tattoos en leren speelpakje. Over de vele video's die politiegeweld tegen zwarte Amerikanen tonen, is hij niet verbaasd: "Dat gaat al eeuwig zo. Ik ben vooral blij dat het nu voor iedereen duidelijk wordt." Wright groeide op in een van de gevaarlijkste buurten van Chicago - het zwarte Englewood - tot hij op zijn negende naar een blanke voorstad verhuisde.

"Er waren op die hele school maar drie zwarte kinderen. Vreselijk." School werd een hel toen hij op zijn twaalfde werd verkracht door de blanke schooldirecteur. "Ik was zijn dertiende slachtoffer. De man is ontslagen, maar wist vervolging af te kopen." Dat Wright homo is, wist hij al op jonge leeftijd. "Mijn familie heeft me daarin altijd vrijgelaten. Mijn moeder was biseksueel en ook mijn oudere broer die hetero is, vond het prima."

Ziet hij verandering in de stad, wat betreft de verhouding tussen de verschillende raciale groepen? "Ja, wijken zoals Hyde Park en Pilsen zitten in de lift en zijn gemengd. Maar vanaf 56ste Straat naar het zuiden is het alsof er een lijn is getrokken. Daaronder is iedereen zwart." Zelf woont hij in het gemengde Rogers Park in North Side. In deze homowijk Boystown ziet Wright al jaren problemen met zwarte jongeren die er uitgaan en vrijheid zoeken, maar eindigen in dronken vechtpartijen.

"Eerst werkte ik in een witte coffeeshop in een buitenwijk en was er de enige zwarte homo. Nu heb ik prettiger werk gevonden. Hier in de boetiek is iedereen anders, qua etniciteit en seksualiteit. Dat geldt ook voor de tattooshop verderop, waar ik een opleiding piercing volg."

Is Chicago volgens hem gesegregeerd of geïntegreerd? "Gesegregeerd! Overal waar je naartoe gaat, tref je een andere etnische groep." Zullen er altijd zwarte getto's zijn, zoals je die nu hebt? "In diverse buurten duwen rijkeren de arme zwarten weg naar zuidelijker stadsdelen. Dus wellicht blijf je altijd getto's houden."

Hoe identificeert Wright zichzelf? "Ik ben Amerikaan met zwarte en Puerto Ricaanse wortels." En maakt hij discriminatie mee? "Elke dag, de hele dag. Gisteren ging ik winkelen. Ik wilde honderd dollar spenderen aan ondergoed, hier vlakbij. Drie witte verkopers draaiden als haviken om me heen alsof ik een dief was. Ik ga daar nooit meer terug."

Homo zijn is nu wel geaccepteerd, meent Wright. "Iedereen heeft een homobroer of een homovriend. Maar niet iedereen heeft zwarte vrienden. Dus denken die mensen dat jij gaat liegen en stelen, omdat je van de South Side bent. Ik geef Chicago niet meer dan een vier qua integratie."

Hoe zal de opkomst van latino's en de daling van het aantal witten de machtsverhouding beïnvloeden? "Oh, die verandert beslist ten goede, want mensen zijn een product van hun omgeving. Als iedereen in een gemengde omgeving opgroeit, is er niks aan de hand." In hoeverre staat Chicago symbool voor de rest van het land? "Daar is het nog erger. Ondanks alles hou ik van Chicago."

Ze wonen in Chicago en hebben diverse etnische achtergronden. In deze serie schilderen zij de rassenrelaties in hun stad. Vandaag: Jeremy Wright (26), die in de erotische Tulip Boutique in Boystown werkt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden