Alsof een virus weet waar het moet zijn om zich zo snel mogelijk te verspreiden

De deurklink is berucht. Maar ook het lichtknopje, het tafelblad of de telefoonhoorn zijn niet veilig. Het is alsof een virus weet dat het daar moet gaan zitten als het zich snel wil verspreiden.

En snel kan het gaan. Amerikaanse onderzoekers brachten een virus aan op één enkel, strategisch gekozen punt in een kantoor of hotel en binnen een paar uur was het hele gebouw ermee besmet. De helft van de bewoners of bezoekers van het pand droeg het virus toen al bij zich.

De Amerikanen gebruikten voor hun onderzoek eigenlijk geen echt ziekmakend virus, maar onschuldige zogeheten bacteriofagen. Die zijn in grootte en verspreidingsgedrag goed vergelijkbaar met het norovirus, vertelde microbioloog Charles Gerba van de universiteit van Arizona gisteren op een wetenschappelijk congres in Washington.

Norovirussen maken gebruik van de mensenhand. Die vormt een belangrijke tussenstap in wat in deftige termen de fecaal-orale besmettingsroute heet: wie ziek is, heeft het virus ook aan zijn handen en infecteert zo alles wat hij aanraakt.

Zeker een miljoen Nederlanders wordt er jaarlijks mee besmet, van wie de helft echt ziek wordt. Braken, diarree, een enkeling overlijdt eraan. Het virus kwam de laatste jaren nogal eens in het nieuws nadat het op een cruiseschip heeft toegeslagen en de luxe boten enkele dagen in quarantaine werden gehouden.

Dat is eenvoudig te voorkomen, zei Gerba. "Als iedereen regelmatig zijn handen wast en als één keer per dag alle besmettingshaarden worden gereinigd met desinfecterende doekjes, vermindert de verspreiding van het virus met 99 procent."

Dat laatste advies wordt in Nederland niet gegeven. "Met hand-mondhygiëne en het schoonmaken van contactpunten, met een vochtige doek of een huishoudelijk middel, bereik je al heel veel", meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu desgevraagd. "We weten dat in de VS veel met zogeheten quats (ammoniumzouten) wordt gewerkt, maar de toegevoegde waarde van dit desinfectiemiddel is beperkt en dan is het niet zo wenselijk als mensen het in hun keukenkastje hebben staan."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden