Alsof de kijker zelf in New Babylon woont

In 1956 begon de Nederlandse kunstenaar Constant Nieuwenhuys (1920-2005) aan een ambitieus project: New Babylon. Bijna twintig jaar werkte hij aan deze imaginaire stad, waarin hij zijn visie geeft op de samenleving van de toekomst. In New Babylon hoefden mensen niet meer te werken door de verregaande automatisering. De bewoners konden continu een reizend en scheppend bestaan leiden. Inspiratie voor deze 'spelende mens' deed Constant op bij zigeuners in het Italiaanse Alba.

Wereldberoemd is Constant geworpen met zijn utopische stad. Hij gaf New Babylon vorm in 19 maquettes, 72 tekeningen en een reeks plattegronden en schilderijen. Het Gemeentemuseum Den Haag bezat al bijna het volledige project, maar daar zijn nu twee diorama's (kijkkasten) bij gekomen.

Het museum had ze in langdurig bruikleen gekregen van Constant, maar steeds meer buitenlandse partijen wilden ze hebben. Daarom heeft het museum ze nu aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt en het Mondriaan Fonds. Daardoor blijven twee van de drie diorama's die Constant maakte, voor Nederland behouden.

Het zijn labyrintachtige bouwwerken van hout en glas. Diorama II is wit geschilderd en heeft ook spiegeltjes, waardoor de kijker het gevoel krijgt zelf een New Babyloniër te zijn.

Diorama III is zilvergrijs en verbeeldt de stad bij nacht.

Architecten laten zich nog steeds inspireren door New Babylon, al was het volgens Constant "geen model dat nagevolgd moet worden, maar een illustratie van een levenswijze in een veronderstelde samenleving". "Ik ben ook geen vormgever, maar een uitdager."

Het Gemeentemuseum organiseert dit najaar met het Reina Sofia museum in Madrid een tentoonstelling over New Babylon. Deze expositie komt in de zomer van 2016 naar het Gemeentemuseum, waar het met tentoonstellingen in het Cobra Museum en Museum Kranenburgh onderdeel uitmaakt van een groot overzicht van het werk van Constant.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden