Alsof 'de Ene' een invasie in zijn bewustzijn pleegde

Aelloro Freia (30) woont al een paar jaar in de omgeving van Drachten. Ze is hogepriesteres van haar eigen heksenkring en doet haar verhaal in Onkruid, blad voor de zich autonoom, spiritueel en groen noemende mens. Wat een heks precies doet wordt niet helemaal duidelijk. In ieder geval is het een manier van leven 'afgestemd op het bioritme van de natuur'. Veel kwaad steekt er niet in, zo lijkt het. Een heks is al lang geen toverkol meer. Wel is er is sprake van allerlei geheimzinnige rituelen, magische cirkels en energievelden. Belangrijk is ook intuïtie. Zo heeft Freia 'sterk het gevoel' dat er in Friesland nog vrouwen te vinden zijn die generaties lang hekserij als levenswijze hebben in de familie. Te zien zijn deze dames evenwel niet. Freia: "De echte heksen durven nog niet naar voren te komen."

Van onberedeneerde gevoelens is eveneens sprake in Volzin, magazine voor religie en samenleving. Het blad heeft een special over mystiek. Tal van mannen en vrouwen delen een ervaring. Zo ook Kick Bras, die van de ene op de andere dag stopte met roken. Het was niet de angst voor longkanker die zijn liefde voor de tabak temperde. De echte aanleiding was een mystieke ervaring. Op een dag, jaren geleden, kreeg hij opeens het gevoel alsof zijn bloed begon te koken. Daarna was het alsof 'de Ene' een invasie in zijn bewustzijn pleegde. Het leek alsof er een sluier weggenomen werd tussen zijn bestaan, hier en nu, en een andere dimensie. Na de ervaring wilde hij los zijn van zijn rookverslaving. Zijn commentaar: "Dat vond ik heel lastig. Maar wil je innerlijk vrij zijn, dan moet je echt innerlijk vrij zijn."

Vrij zijn heeft te maken met een 'hoger bewustzijnsniveau' en 'energie', leert het blad Koorddanser ('Magazine voor bewustzijnsontwikkeling en spiritualiteit'). Elmer Hendrix van het 'Centrum voor Systematische Opstellingen' weet er alles van. In zijn praktijk zet hij gezinnen bij elkaar en laat ze ervaren hoe de verhoudingen zijn tussen de verschillende familieleden. Hij laat mensen rondlopen zodat ze 'de onzichtbare kracht ervaren die een groep mensen stuurt zonder dat ze onderling contact hebben'. Dat leidt tot een speciaal niveau van bewustzijn en energie. Wat er dan gebeurt weet Hendrix ook niet helemaal. "Geen idee", zegt hij. "Misschien is er iets als ziele-energie? Het heeft een structuur en een trilling. Maar eerlijk gezegd: ik weet het niet. Het heeft te maken met liefde, diepe liefde, dat wel."

Op het traditioneel kerkelijke erf is, tot slot, ook nog genoeg ondoorgrondelijks te bespeuren. Zo schrijft Kerk in Den Haag over 'nieuwe gelovige' Remco Bavelaar. Hij is valkenier en dankzij een van zijn roofvogels ('valk Elena') kwam hij op het spoor van God. Tijdens een training bleef het roofdier verdacht lang weg. Bavelaar was bang de vogel kwijt te raken. "Toen kreeg ik het gevoel: 'Heb vertrouwen'." Hij bleef gespannen, want er stond zo'n sterke wind dat de vogel op eigen kracht niet meer terug zou kunnen komen. "Weer kreeg ik het sterke gevoel: 'heb vertrouwen'." Pas na de derde keer werd hij rustig. Een wonder gebeurde. Tot verbazing van Bavelaar landde de valk gewoon op zijn arm. De boodschap van het voorval, aldus Bavelaar: "Door de schepping toont God zijn aanwezigheid. Aan ons allemaal de taak om Hem te leren vertrouwen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden