Alsnog meer geld voor slacht van melkkoeien

Een melkkoe van boerderij de Beekhoeve in Kamerik.Beeld ANP

Teveel boeren schreven in voor de stopsubsidie. Een loting dreigde. Nu komt Den Haag met extra miljoenen.

Boeren die hun koeien willen laten opkopen, om zo bij te dragen aan inkrimping van de veestapel, hoeven niet bang te zijn dat hun dieren niet voor ‘sterfsubsidie’ in aanmerking komen. Staatssecretaris Martijn van Dam heeft besloten het budget voor het uitkopen van melkveehouders die hun bedrijf beëindigen te verhogen. Dat was 12 miljoen euro en is nu 38 miljoen. Bij een prijs van 1200 euro per dier kunnen daarmee ruim 31 duizend dieren worden geruimd.

Het aantal koeien in Nederland moet dit jaar met 60 duizend omlaag. Alleen door zo’n verplichte inkrimping van de melkveestapel verwacht Van Dam weer aan de Europese milieunormen voor fosfaatuitstoot te kunnen voldoen. Als dat dit jaar niet lukt, wacht de Nederlandse melkveehouderij een fikse financiële sanctie uit Brussel.

Krimpregeling

De staatssecretaris, boerenorganisaties en de Rabobank hebben daarom samen een krimpregeling opgesteld. Elke Nederlandse boer heeft de keuze: ofwel met subsidie alle dieren wegdoen, ofwel gedwongen terug naar het aantal dieren dat hij had op 2 juli 2015.

Gedurende twee weken was er 12 miljoen euro in de aanbieding, voor boeren die al hun melkvee weg doen. De belangstelling bleek massaal: de regeling werd vier keer overtekend. Van Dam kondigde aan dat er onder de aangemelde boeren geloot zou worden om de premie. Wie buiten de boot viel, kon zich in een tweede of derde ronde melden, maar dan was het geboden bedrag per koe lager.

Van dat besluit is Van Dam nu teruggekomen: alle 497 aanvragen voor de stoppersregeling worden in behandeling genomen, en alle boeren die aan de voorwaarden voldoen, krijgen geld. Dat heeft hij donderdag aan de Tweede Kamer laten weten.

Opgelucht

Melkveehouders Herman Bongers en José Hartemink uit Varsseveld reageren opgelucht. “De regeling ging open om middernacht”, vertelt Bongers. “16 minuten later had ik de dertig koeien aangemeld die ik nog heb. Als je er zo snel bij bent en dan alsnog moet loten, geeft dat veel onzekerheid: kun je nu wel of niet stoppen met je bedrijf?”

Dat zij nu toch geld krijgen, noemt Hartemink ‘fantastisch nieuws’. “Dit is een teken dat de politiek de nood onder boeren serieus neemt. Je kunt het niet afdoen met een loterij.”

In mei volgt waarschijnlijk nog een tweede en laatste ronde voor de stoppersregeling.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden