Alsnog estafettedienst voor Armeense Hayarpi en gezin

null Beeld FOTO ARIE KIEVIT
Beeld FOTO ARIE KIEVIT

Met de verhuizing van Katwijk naar Den Haag krijgen de Armeense Hayarpi en haar gezin alsnog een estafettedienst om de IND buiten de deur te houden.

Ilona de Lange

Vanaf vrijdag half twee wordt een voortdurende kerkdienst gehouden voor de uitgeprocedeerde familie Tamrazyan in de protestantse kerk van Den Haag. De gemeente neemt het stokje over van de vrijgemaakt-gereformeerde kerk in Katwijk waar de familie de afgelopen vier weken verbleef. Katwijk zag vorige week af van zo’n estafettedienst.

Na negen jaar in Nederland moet het gezin Tamrazyan met de 21-jarige Hayarpi en nog twee kinderen (19 en 15), weer terug naar Armenië. Een beroep op het kinderpardon werd niet gehonoreerd.

‘Signalen dat dienst nodig was’

“Woensdag werd ons gevraagd of wij letterlijk tijd en ruimte konden creëren voor de familie”, vertelt Theo Hettema, voorzitter van de algemene kerkenraad van de protestantse kerk Den Haag.

Hettema: “Er waren signalen dat enkel het verblijf in een kerkgebouw niet genoeg is om niet opgepakt te worden.” De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) mag tijdens een viering geen mensen aanhouden wier asielaanvraag is afgewezen.

Hettema: “Als kerk respecteren we regelgeving en rechterlijke uitspraken, maar hier worden kinderen de dupe van een niet-werkend kinderpardon. Niet alleen deze drie, maar zo’n 400 kinderen door heel Nederland.” Vanmiddag begon Hettema de estafette-kerkdienst met een preek over Psalm 121. “Het was een mooie viering met vijftien mensen, en anderen nemen het nu over.” De familie blijft de hele tijd in de kerk. Hoe lang de dienst gaat duren weet niemand.

Via de website van de protestantse kerk Den Haag kunnen dominees en meelevende mensen zich opgeven om een dienst te leiden of aanwezig te zijn. “Er hoeven geen busladingen naar Den Haag te komen”, verduidelijkt Hettema. Rust is het belangrijkste voor het gezin.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden