Als zij ziekjes was, stuurde haar vader haar altijd naar school. Wat doet zij nu?
Uit haar eigen jeugd weet ze nog dat ze nooit ziek thuis mocht blijven. Haar vader stuurde zijn kinderen altijd naar school. Dat zieligjes in je bed liggen, daar werd niemand beter van. Op school was afleiding en daar had je volgens hem gewoon geen tijd om je rot te voelen. Pas als de dochter zich rond de pauze om 10 uur nog steeds slecht voelde, mocht ze naar huis komen. "Ik heb dat nooit gedaan", zegt de moeder. "Want eigenlijk had mijn vader wel gelijk: eenmaal op school 'vergat' ik mijn ziekteverschijnselen en knapte op."
Nu is ze zelf moeder en worstelt ze ermee. Het voorbeeld van haar toch wat Spartaanse papa volgen? Of kan dat nu echt niet meer? Wat moet ze doen als haar kinderen van 9 en 11 jaar zich 's ochtends niet zo lekker voelen? Geen honger, lichte koorts, lusteloos? Thuishouden of naar school sturen?
Alle ouders hebben hun eigen opvoedstijl en zijn vrij te kiezen wat zij het beste achten voor hun kinderen. Zoals de vader dat vroeger deed, kan in deze tijd ook nog, vindt opvoedadviseur Mieke van Vleuten, opvoedadviseur in twee Centra voor Jeugd en Gezin. Het belangrijkste is volgens haar dat je als ouder goed naar je kind kijkt in deze situaties. "Als het een heel enkel keertje gebeurt, kan je kind wel een dagje thuisblijven. Als het vaker gebeurt, moet je als ouder op zoek gaan naar de reden van 'ziek zijn'."
Dit kan het beste door 'wie-wat- hoe-wanneer- en waar-vragen' te stellen, adviseert Van Vleuten en ze doet wat suggesties: Ik merk dat je je de laatste tijd vaak ziekjes voelt, alleen als je naar school moet, niet in het weekend. Heb je zelf een idee hoe dat komt? Hoe gaat het op school? Wat vind je fijn en wat vind je niet fijn?
Als het kind vertelt een probleem te hebben, kan de moeder proberen samen naar een oplossing te zoeken. En steun geven. "Maar als een kind vaker jouw grenzen uitprobeert, zich geregeld wat 'ziekjes' voelt en niet naar school wil, dan wordt het tijd duidelijk je grenzen aan te geven", aldus Van Vleuten.
Er kan in dit geval sprake zijn van grenzen opzoeken, zeggen ook Michèle Haagmans en Marion de Bruijn, jeugdartsen GGD Gelderland-Midden. "Als kinderen merken dat ze best makkelijk mogen thuisblijven als ze aangeven zich niet lekker te voelen, dan maken sommigen daar handig gebruik van. Als de moeder besluit het kind thuis te houden, maak het dan niet te gezellig. Ziek is ziek en thuisblijven betekent: niet bij vriendjes spelen en niet de hele dag computeren of tv-kijken."
Heel 'Spartaans' hoeft niet, kijk goed naar het kind, adviseren de jeugdartsen. Hoort de moeder steeds dezelfde vage klachten, terwijl het kind verder gezond is en lekker in zijn vel zit? Dan worden er misschien grenzen gezocht. "Stimuleer het kind naar school te gaan en vraag de leerkracht te bellen als het echt niet gaat."
Als een kind koorts heeft, overgeeft of duidelijk pijn heeft, is thuisblijven de beste optie, stellen de artsen. Maar bij lichte klachten (vermoeidheid, verkoudheid, beetje keelpijn) kan school juist wat afleiden. Het kind krijgt vertrouwen in zichzelf en zijn lichaam als het merkt dat klachten vanzelf overgaan.
Soms voelt een kind zich niet lekker omdat hij opziet tegen school, bijvoorbeeld omdat het gepest wordt. Ook dan is thuisblijven volgens Haagmans en De Bruijn niet de beste optie. De drempel om weer naar school te gaan, wordt steeds hoger. Dan is het tijd voor een goed gesprek om te achterhalen wat er speelt.
Reageren? Zelf een vraag insturen? Mail naar opvoedvraag@trouw.nl
undefined