Als zij de beste is, krijgt hij nog een kans

Wat hebben Hillary Rodham Clinton en Madeleine Albright gemeen? Het zijn hard werkende vrouwen, die hun plek hebben weten te veroveren in de door mannen gedomineerde Amerikaanse politiek.

Dat was enige tijd geleden ondenkbaar geweest. We zijn er nog niet, maar de tijdgeest verandert zo langzamerhand en dit dankzij de feministen. Zij zijn er in geslaagd de samenleving onrustig te maken, hun punten aan de politieke orde te stellen en hun dochters en hun zonen anders op te voeden. Nu zijn we toe aan vrouwen in topfuncties. Maar die zijn er nog weinig, omdat vrouwen subtiel de weg wordt versperd. Waarom staan mannen carrièrevrouwen in de weg? Waarom worden vrouwen maar met mondjesmaat toegelaten tot mannenbolwerken? Hebben mannen vrees voor machtige vrouwen? Jazeker, carrièrevrouwen zijn bedreigend voor mannen. Als veel meer vrouwen topfuncties zullen hebben, zal het systeem immers automatisch veranderen. Macht, geld en seks gaan dan niet langer gepaard met mannelijkheid.

Een mondiale blik over de positie van de vrouw leert ons dat in de Scandinavische landen de beste resultaten worden geboekt en in de landen Soedan, Pakistan en Afghanistan de slechtste. Geen enkel land ter wereld heeft honderd procent gelijkheid voor vrouwen. Maar er zijn grote verschillen tussen culturen en landen met betrekking tot de bejegening van vrouwen en meisjes. Meisjesbabymoorden, vrouwenbesnijdenis, minder rechten voor vrouwen, uithuwelijken, mishandeling, minder loon voor vrouwen, minder kansen voor vrouwen, beroepsbeperking van vrouwen. De toepassing van deze onrechten verschilt. In China worden jaarlijks miljoenen baby's geaborteerd, vermoord of te vondeling gelegd omdat ze een meisje zijn. In Egypte, Soedan en Ethiopië worden vrouwen verminkt door hen het meest sensuele geslachtsonderdeel, de clitoris, primitief af te snijden.

Recent onderzoek onder jongeren in Nederland heeft uitgewezen dat de pogingen tot zelfmoord het hoogst is onder Turkse meisjes. Dat is omdat deze meisjes zich niet gewaardeerd voelen, terwijl ze beter presteren dan de jongens. In Nederland konden meisjes pas vanaf 1906 zonder toestemming van de minister naar de hbs of het gymnasium, omdat vrouwen een verderfelijke invloed op het schoolleven konden hebben.

De seksuele revolutie heeft van de vrouw een sekspoes gemaakt, een kalenderdecoratie. Vrouwen worden voortdurend getaxeerd op een waaier met als uitersten de verleidende Eva en de heilige Maria. In dat toneel zijn de mannen steeds de regisseurs en vrouwen de spelers. Denk aan de stemmingmakerij van de media over de leeftijd van lijsttrekker Els Borst. Over de leeftijd van Wim Kok of Frits Bolkestein werd tijdens de laatste landelijke verkiezingen niet gesproken.

Wij hebben opwaardering van vrouwelijke normen nodig. Zolang mannen als de autoriteit in het vak worden gezien en vrouwen als zijtak daarvan, zijn we er nog niet. Het moet afgelopen zijn het hockey te noemen als het door mannen gespeeld wordt en vrouwenhockey als door vrouwen wordt gespeeld. Zo wordt de scheve beeldvorming ten opzichte van vrouwen hardnekkig in het leven gehouden.

Het onderwijs en de arbeidsmarkt moeten nog bewerkt worden ten gunste van vrouwen. De positie van vrouwen in het bedrijfsleven, in hoge posities, besturen, commissariaten en adviesraden laat nog te wensen over. Nog steeds verdienen vrouwen in ons land een kwart minder dan mannen in dezelfde functie.

De overtuigde feministen, die actief in de vrouwenbeweging waren, hebben dat tot nu toe moeten bevechten. Op dit moment schijnt het feminisme een beetje te versuffen omdat het niet in is en te weinig vrouwen de vuist ballen.

De gevestigde mannen zetten de volgende punten op een rijtje: succesvolle vrouwen vinden vrouwengroepen overbodig, hebben geen netwerken nodig, doen niet aan carrièreplanning, zijn moederlijk, en ga zo maar door. Wel hebben of krijgen succesvolle vrouwen hoe meer ze de top bereiken last van zowel linkse als rechtse macho's. Dit feit doet zich voor in alle lagen en culturen, allochtoon en autochtoon. De vrouwen moeten driemaal zo goed zijn om maar voor de helft geaccepteerd te worden. Het motto is te vaak: ,,Als zij de beste is, krijgt hij nog een kans ''.

Helaas komt ook de girl power-generatie erachter, dat er nog niet erg veel is veranderd als het om werkelijk gelijke kansen en gelijke rechten gaat. Daarom komt vroeg of laat nog een nieuwe feministische golf die doorgaat tot het kleine verschil dat er nog is, ook is weggewerkt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden