'Als ze zestig zijn, dan pak je ze'

Het team van radioprogramma 'Een Leven Lang' met Petra van Hulsen en Corinne van den Hoeven, respectievelijk vierde en zesde van links.

'Een Leven Lang' is een passende titel voor een programma waarin kunstenaars en wetenschappers terugblikken op hun leven en werk. De schrijfster Clara Eggink opende in 1983 de portrettengalerij. Inmiddels staat de teller op 825. Gisteren vierde 'Een Leven Lang' het 20-jarig bestaan.

In twintig jaar tijd 825 portretten van bekende kunstenaars en wetenschappers. Dat komt neer op 41 radioportretten per jaar. Corinne van den Hoeven zit sinds 1988 in de redactie van 'Een Leven Lang', vijftien jaar lang. Ze stond aan de wieg gestaan van 615 portretten, die ze voor een deel ook zelf heeft gemaakt.

Raakt de voorraad te portretteren wetenschappers en kunstenaars die de moeite waard zijn dan nooit uitgeput? Nooit eens gedacht: het is mooi geweest? Corinne van den Hoeven: ,,Nee, nooit. Het enige wat ik soms wel eens denk: hebben we hem of haar al niet eens eerder gehad. Meestal controleer ik dat, maar één keer is het me toch overkomen. W.G. van der Hulst, zoon van de kinderboekenschrijver, heb ik geportretteerd. Pas na de uitzending dacht ik: hij is al eens eerder geweest. Dat bleek het geval, vijftien jaar geleden. Het gekke is dat hij zelf ook niets zei. Het deed er eigenlijk niet toe. Hij was inmiddels 92 jaar. Z'n vrouw was overleden. Dat had voor hem zo'n lading dat hij daardoor een andere man was geworden. Ook voor eindredacteur Petra van Hulsen, eveneens al zeker tien jaar aan het programma verbonden, is de lijst nog steeds niet uitgeput. ,,Er treedt immers steeds weer een nieuwe generatie kunstenaars en wetenschappers aan. De minimumleeftijd voor een portret is zestig jaar. Dan pak je ze, als het even kan. Het enige probleem dat we hebben is dat er zo weinig vrouwen in ons programma komen. Dat geldt vooral voor de wetenschappers.''

Van Hulsen legt uit dat het programma vrij toevallig is ontstaan. Destijds werd er op radio wel aandacht besteed aan kunst, en kunstenaars kwamen ook wel aan het woord, maar dan ging het nooit over de persoon daarachter. De toenmalige redacteuren bedachten dat het aardig zou zijn die kunstenaars te portretteren. Later kwamen de wetenschappers erbij. Eerst werd uitgezonden op Radio 2. Na een jaar werd het Radio 5, het huidige Radio 747AM.

In de loop der jaren is noch aan de werkwijze noch aan het programma veel veranderd. De makers -Van den Hoeven en Van Hulsen hebben een team van freelancers tot hun beschikking- nemen ruim de tijd voor de voorbereiding, lezen alles wat los en vast zit en gaan er dan op af voor een interview. Want de bedoeling is dat de hoofdpersoon zijn eigen portret schetst. Als het kan komen ook wel anderen aan het woord.

En als de ouderdom niet te veel in de weg zit, dan wordt nog wel eens samen een locatie bezocht die een belangrijke rol heeft gespeeld. Soms wordt gebruikgemaakt van oude radio-opnames, om een bepaalde sfeer op te roepen.

Het enige dat is veranderd, is de duur van het programma: in het begin een halfuur, toen een uur en nu veertig minuten. Dat heeft gevolgen voor de aanpak. Van den Hoeven: ,,Daardoor is er minder ruimte voor anderen. Als je één iemand aan het woord laat is dat al gauw acht minuten van de veertig. Dat vreet tijd.''

De twee redactrices zouden hun programma graag zien verhuizen naar Radio 1. Maar dat kan niet, omdat daar voortdurend live moet kunnen worden 'ingebroken' in de uitzending. Wel wordt 'Een Leven Lang'

's nachts herhaald op Radio 1. Maar er gaan stemmen op om daar een einde aan te maken.

Programmaleider Rob Heukels van Radio 747AM is ingenomen met 'Een Leven Lang' dat wekelijks elke donderdagmiddag om vier uur wordt uitgezonden, en in 1992 de Reissmicrofoon won: ,,Het is in z'n eenvoud een sterk concept dat lang mee kan'', zegt hij. Maar hoe lang nog is de grote vraag.

Gisteren heeft een meerderheid van de Tweede Kamer het bezuinigingsvoorstel van bureau McKinsey omarmd om via 747 AM de programma's van Radio 1 door te geven.

Behalve een aantal uren per dag, waarop ruimte moet worden geboden aan de kleine religieuze en educatieve omroepen.

Het McKinsey-voorstel heeft als voordeel dat er acht miljoen euro wordt bezuinigd en dat Radio 1 dan ook weer op de middengolf is te beluisteren. Maar Rob Heukels ziet het somber in: ,,Dan helpen ze Radio 747AM om zeep.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden