'Als ze willen vechten, laat ze dan naar Israël gaan'

Kanaalstraat, Utrecht. 'Djihadstrijders zijn een gevaar voor de samenleving.' Beeld Werry Crone
Kanaalstraat, Utrecht. 'Djihadstrijders zijn een gevaar voor de samenleving.'Beeld Werry Crone

Haar watervlugge kinderen kunnen zomaar de winkelstraat op schieten, daardoor wordt Zenna Mansouri (28) enigszins afgeleid. Maar lang hoeft ze niet na te denken: de moslima heeft een vastomlijnde mening over de 'djihadgezinnen' die hun heil willen zoeken in de islamitische staat (IS). Pak hun paspoort af en zorg dat ze nooit meer één voet op Hollandse bodem zetten. "Ze zijn een gevaar voor de samenleving. Misschien leggen ze hier een bom. Ik hou mijn hart vast", zegt de facilitair medewerkster bij een ministerie.

Even verderop in de drukke Utrechtse Kanaalstraat, in het hart van het multiculturele Lombok, zit de 21-jarige student Hamza in een bestelauto met groente. In het weekend heeft hij een baantje bij een van de vele Turkse en Marokkaanse zaken waar ook autochtone Nederlanders graag boodschappen doen.

Hamza is sceptisch over de belangstelling van de krant. Hij komt met een tegenvraag: "Waarom wordt er geen aandacht besteed aan families die naar Israël gaan om tanks schietklaar te maken?" Dat die er zijn, daar is hij zeker van. Fel: "Ik ben voor gelijke rechten, ook voor allochtone families."

Maximaal geïsoleerd
Zaterdag haalde de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb hard uit naar djihadstrijders, of naar hen die van plan zijn dat te worden. Zij plegen verraad aan hun grootouders, die naar het vrije en tolerante Nederland zijn gekomen om hun kinderen een goede toekomst te geven, schreef de PvdA'er samen met Leefbaar-wethouder Joost Eerdmans op de opiniepagina van Trouw. "Als je er bewust voor kiest om een gevaar te vormen voor de vrede in de wereld, verdien je het om maximaal geïsoleerd te worden." Hij riep moslims op de megafoon te pakken en hun afkeuring te laten blijken.

Afkeuring is er zeker, deze zaterdag in de Kanaalstraat, waar veel islamitische vrouwen niet alleen herkenbaar zijn aan hun vaak dubbele hoofddoek, maar ook aan de wijde, lange jurken, de ajaba's. "Ze zijn onwetend, ze schieten op alles wat ze zien. Ze hakken hoofden af, dat gaat veel te ver", zegt de dertigjarige Malika uit Den Bosch, die met haar twee zoontjes wacht op haar moeder, die aan het bidden is in de moskee op de kop van de Kanaalstraat. "De kinderen zijn onschuldig, zijn worden meegesleurd door hun ouders die wel goede bedoelingen hebben, maar in een heel andere gedachtenwereld leven dan wij."

Ze vindt het prima dat Nederland mensen die naar Syrië en Irak willen, tegenhoudt en oppakt. Hun paspoort kunnen ze wat haar betreft ook inleveren. En ze is het ook wel met Aboutaleb eens dat moslims meer moeten demonstreren tegen dit soort mensen, al is ze zelf niet zo'n type voor betogingen. In het conflict tussen Israël en Gaza heeft ze het bij een adhesiebetuiging op Facebook gelaten.

Walgelijk
Zij is niet de enige die het Midden-Oostenconflict ter sprake bent. In Syrië en Irak vechten moslims tegen moslims - en dat is fout. Maar in Gaza vechten moslims tegen joden, zeggen ze. En dat mag wél van de Koran, al voegen ze er desgevraagd wel aan toe dat het doden van onschuldige burgers sowieso niet is toegestaan.

Over het optreden van Israël tegen de Palestijnen lijken deze moslims makkelijker te praten dan over IS. Maar de daden van die organisatie vinden ze walgelijk, en hun strijd is vanuit islamitisch oogpunt de verkeerde. Maar of Nederland het goed aanpakt, daarover zijn ze genuanceerd. Kinderen van djihadstrijders weghalen van de ouders en onderbrengen in pleeggezinnen, dat is slecht, vindt Malika. Zenna vindt het juist goed dat kinderen in Huizen uit huis zijn gehaald om hen te beschermen tegen hun ouders.

"Laat ze gaan, als ze dat willen, het is toch je eigen leven", zegt een vrouw met nikaab en lichte ogen, die net zomin als haar bedekte vriendin met naam in de krant wil. "Zij horen hier niet thuis, ze moeten levenslang krijgen!", zegt daarentegen Rachid Boulal, een 39-jarige controleur bij een aluminiumbedrijf. "Ik heb een kind, een tweede is onderweg. Stel je voor dat je in Hoog Catharijne loopt en er gaat een bom af. Ik wil in vrede leven. Het zijn heel kleine groepjes mensen, en ze verpesten het voor ons. Als ze willen vechten, laat ze dan naar Israël gaan."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden