'Als ze papier moeten prikken, stoppen mensen hun uitkering. Die hebben toch nog geld.'

Wethouder Maarten Struijvenberg (Leefbaar Rotterdam) heeft deze collegeperiode maar één officieel doel: 12.000 van de 38.000 bijstandontvangers moeten een baan krijgen. "Dat staat los van nieuwe instroom. Het geld dat ik heb gaat naar de uitstroom."

Ook wil Struijvenberg 12.000 dossiers van bijstandgerechtigden extra screenen op fraude. De tegenprestatie moet verder uitgebreid worden. En in Rotterdam waren de bijstandregels al streng.

Maakt u het zichzelf niet makkelijk: 12.000 mensen aan het werk, en het maakt niet uit voor hoe lang?

"Het vorige college had een soortgelijk doel: 10.000 mensen moesten een baan vinden en die gedurende de collegeperiode houden. Dat werden er 7.700. Ik heb de helft van het budget van mijn voorganger Marco Florijn, daarmee wil ik meer bereiken dan hij."

Hoe gaat u het geld inzetten?

"De tijd van reïntegratiebureaus die mensen rondpompen, is voorbij. Daar werden velen rijk van, behalve de mensen om wie het ging. Ik zoek creatieve oplossingen. We werken sinds een half jaar met Social Impact Bonds, voor mensen die echt moeilijk aan een baan komen.

We rekenen uit hoeveel het kost wanneer iemand een bepaalde tijd in de bijstand zit. We vragen bedrijven in die mensen te investeren. Als ze eerder aan een baan komen dan te verwachten was, delen wij met die bedrijven de winst."

U wilt ook de tegenprestatie uitbreiden.

"Klopt, dat doen we nu in veertien wijken, en het moet in alle 65 wijken van de stad. Ik vind dat mensen iets terug moeten doen. Ze ontvangen 15.000 euro netto per jaar. Daarbij worden ze ook actiever en gezonder als ze iets doen."

Iedere nieuwkomer in de bijstand moet papierprikken, de straat vegen of knuffels maken. Vernederend?

"Ik vind het jammer als mensen het zo ervaren. Ik vind papierprikken nuttig. Je ziet ook mensen die hun uitkering stopzetten als ze moeten prikken. Prima, die hebben toch nog ergens geld, of wonen misschien samen. Dat werk is geen straf, maar wederkerigheid."

Er gaat nog meer geld naar het opsporen van fraude. De Rotterdamse ombudsman vindt dat u bijstandontvangers als criminelen behandelt.

"Dat neem ik haar niet in dank af. Ik ben dat ook niet met haar eens. Ik vind dat je je best moet doen om fraude op te sporen. Dat levert per saldo geld op. En we geven er een signaal mee af. Fraudeer je? Dan weten we je te vinden. Het zorgt er ook voor dat mensen minder snel gaan frauderen, al kun je dat effect niet meten."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden