Als ze niet bij haar coach mag blijven, vertrekt Bolder liever

Topjudoka overweegt voor een ander land uit te komen

Topjudoka Linda Bolder overweegt om voor een ander land uit te komen als ze niet meer bij haar huidige coach Ben Rietdijk mag trainen. De winnares van het zilver op de Europese kampioenschappen van dit jaar is het niet eens met de plannen van de judobond om de clubcoaches af te schaffen.

In de nieuwe koers van de bond moeten topjudoka's fulltime trainen onder één van de twee bondscoaches Marjolein van Unen of Maarten Arens. Nu is het zo dat veel toppers in hun eigen judoschool groot worden gebracht. Coaches in de regio kneden jonge talenten tot op het hoogste podium. De kampioenenkwekers komen straks buiten spel te staan zodra hun pupillen doorbreken.

Technisch directeur Ben Sonnemans wil dat topjudoka's voor het einde van dit jaar een keuze maken tussen de twee scholen waar de bondstrainers werken - Budokan in Rotterdam of Kenamju in Haarlem. Voor het EK volgend jaar april moeten ze gesetteld zijn bij de nieuwe trainers.

Bolder wil zich sowieso niet in Rotterdam aanmelden, omdat haar grootste concurrent Kim Polling, die haar versloeg in de EK-finale van dit jaar, daar traint. Maar Kenamju in Haarlem stemt haar ook niet vrolijk. Liefst blijft ze bij Rietdijk in Velserbroek, zeven kilometer verderop. "Ik heb hier alles wat ik nodig heb, dus waarom zou ik dat veranderen", vraagt Bolder zich af.

De judoka vreest dat er minder persoonlijke aandacht voor haar is als ze in een grotere groep komt. Samen met haar coach bekijkt ze nu waar ze het beste af is. Mogelijk vertrekt ze naar het buitenland, een optie die volgens Bolder bij meerdere judoka's door het hoofd spookt.

Ben Sonnemans zegt het te betreuren als toppers naar het buitenland vertrekken, maar hij gaat zijn plannen niet wijzigen. De technisch directeur die een jaar geleden Cor van der Geest opvolgde, denkt dat Nederland beter af is onder 'Judo 2.0', zoals het omstreden plan heet.

Het idee om toppers meer samen te laten trainen, is een wens vanuit NOC-NSF. De sportkoepel ziet graag dat alle toppers uiteindelijk onder één dak gaan trainen, net als in het zwemmen. In het succesvolle judoland Frankrijk wordt al langer op die manier gewerkt.

Het verschil is alleen dat coaches in Frankrijk een vergoeding krijgen als ze talenten afleveren bij de bond. Net als het transfersysteem in het voetbal, waar jeugdopleidingen profiteren als ze sterren in spe klaarstomen. In Nederland kan dat niet omdat de judobond daar geen geld voor heeft. Judoscholen krijgen in de toekomst wel een keurmerk van de bond. Een soort certificaat dat laat zien dat kinderen zich daar optimaal kunnen ontwikkelen en dat er een cultuur is om topsport te bedrijven. Maar een financiële vergoeding zit er niet in, zegt Sonnemans.

Volgens de voormalig topjudoka levert de nieuwe koers meer geld op voor de bond, zodat toppers vaker naar toernooien in het buitenland kunnen. Op welk gebied de nieuwe structuur financieel voordeliger is, blijft onduidelijk. "Die berekeningen moeten we nog maken", aldus Sonnemans.

Rietdijk, de trainer van Bolder, verwacht dat judoscholen door de plannen minder energie gaan steken in het opleiden van talenten. "Waarom zouden we dat nog doen als we er niets voor terug krijgen", vraagt Rietdijk zich af. De coach noemt de plannen de doodsteek voor het judo in Nederland. Ook andere mensen uit de judowereld trokken aan de bel bij Sonnemans. Tevergeefs. De plannen gaan door.

Voorlopig is het dus kiezen of weggaan. Afgelopen weekeinde stond de succesvolle judocoach Chris de Korte voor het laatst naast de tatami met zijn pupillen Marhinde Verkerk en Anicka van Emden. Ook hij, gelauwerd door het succes met onder meer Mark Huizinga en Edith Bosch, draagt zijn talenten over aan een bondscoach.

De 75-jarige trainer kreeg een waardig afscheid. Verkerk won de Grand Slam in Tokio. Na haar overwinning vloog de judoka haar coach in de armen. Het werd de laatste omhelzing op een toernooi met één van zijn kampioenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden