’Als ze maar naar me luisteren’

Hans: 'Sommigen proberen er met strijkers nog wat van te maken. Mijn nummers blijven overeind, ook als ik alleen speel.' (Trouw) Beeld
Hans: 'Sommigen proberen er met strijkers nog wat van te maken. Mijn nummers blijven overeind, ook als ik alleen speel.' (Trouw)

Een kaasreclame, Giel Beelen, De Wereld Draait Door, een platencontract en een eerste cd. Zangeres Sanne Hans gaat hard.

Met een halve liter bier op de bank. En dan samen met huisgenoten muziek maken. „Zij haken halverwege af, ik ga de hele nacht door. Heerlijk. De volgende dag heb ik zo drie nieuwe nummers.” Sanne Hans, 24 jaar en zangeres van de band Miss Montreal, maakt graag muziek. „Het is het enige dat ik kan.”

Vorig jaar oktober werd haar droom, die ze al vanaf haar tiende probeert te verwezenlijken, ineens een beetje waar. Ze speelde in een kaasreclame. Daarin gaat van alles mis, maar, zo zingt ze: ’Gelukkig heb ik altijd nog een goed lijf, dus een goed leven’.

Tv-Oost belde op. Giel Beelen (3FM-dj) kwam langs in hun programma Villa Frans – een parodie op Villa Felderhof. Of ze daar wilde laten zien wat ze écht kon.

Eerst dacht ze nog: „Mwâh, hij vindt het vast stom”. Maar even later: „Fuck, ik ga gewoon”.

Die spontaniteit en ontwapende eerlijkheid kenmerken Hans. Haar muziek noemt ze eerlijk met niet te veel tierelantijntjes. Af en toe hapert ze op de eerste letters van woorden. „Als ze mmmijn muziek niet mmmooi vinden, vvvinden ze mij ook niet tof.” Ze trekt zich niet veel van haar eigen stotteren aan.

Sanne Hans leeft bij de dag. „Mensen vragen wel eens: wat doe je als je album flopt? Dat weet ik echt nog niet hoor. Dat zien we dan wel weer.” Zo speelt ze vandaag op de bevrijdingsfestivals in Zwolle en Utrecht. Als ze niet te veel last heeft van haar oor. Ze heeft net voor het interview – een week geleden – nog snel even een antibioticakuur gehaald tegen de oorontsteking. „Ik hoor niets, ik hoop dat het doorgaat.”

Giel Beelen vond haar optreden in Villa Frans ’echt wel mooi’ en nodigde haar uit bij 3FM. Een platenlabel diende zich aan, televisieprogramma ’De Wereld Draait Door’ zorgde voor extra bekendheid en na allerlei optredens in kleine zalen komt 15 mei haar eerste, titelloze album uit.

Ze noemt haar eerste album ’puik’. Het is een mix van rustige en meer up-tempo popliedjes. Ze hoort vaak eerste albums waar liedjes op staan die niet op zichzelf kunnen staan. „Dan proberen ze er met een hoop strijkers toch nog wat van te maken. Dat is bij mij niet zo. Ook als ik de nummers alleen speel, blijven ze overeind, maar ik hoor natuurlijk wel dingen die volgende keer beter kunnen.”

Ze zingt veel over relaties. Al vindt ze tekst bijzaak. „Ik houd me meer bezig met melodieën en hoe ik zing. Soms heel zachtjes en soms met enorme uithalen. Drie dagen na de opnames was ik nog schor.”

Het mooie aan haar eerste album vindt ze dat er ook liedjes op staan die ze al een aantal jaren geleden schreef. „Sommige zijn van toen ik zestien was.” Bijvoorbeeld over Ricardo. Een jongen uit Portugal die ’ineens’ in haar msn-lijst stond. Hij maakte ook muziek en na eindeloos praten was ze toch wel een beetje verliefd. „Hij zou naar Nederland komen om in Bergen op Zoom op te treden. Ik wilde hem daar ontmoeten. Maar sommige dingen had ik wat aangedikt. Dus ik ging toch maar niet. Bang dat ik tegenviel.”

Hoewel ze niet kwam opdagen, praat ze nog bijna dagelijks met hem. „Hij is mijn praatmaatje. Binnenkort komt hij weer naar Nederland. Dan zoek ik hem denk ik maar wel op.”

Voor het album schreef ze zes nieuwe liedjes. Een ervan is ’This is my Life’, haar nieuwe single. Ze schreef het nummer nadat het in januari uitraakte met haar vriendje. „Ik was ontzettend boos. Ik maakte iets naars mee en vond dat hij er voor mij moest zijn. Maar dat was hij niet. Hij heeft me pijn gedaan. Lompe boer.”

„Ik belde Tony op, m’n platenbaas, en zei: volgende week heb ik een hit voor je.” En zowaar.

Hans houdt haar muziek breed, zodat iedereen zich erin kan vinden. „Vijftienjarige meisjes mailen me: ’Je snapt precies hoe ik me voel’ en ’je hebt me overal doorheen gesleept’.” Hans is er blij mee. „Het zijn allemaal leuke lui. Heel trouw. Ze reageren voortdurend op mijn Hyves.”

Daar heeft ze 4351 vrienden. Als ze tijd heeft, probeert ze zoveel mogelijk te reageren. „Slapen, hyven en gitaarspelen”, vat ze haar dagelijks leven samen.

Ze stopte met de popacademie in Enschede. „Ik wilde eerst doorgaan, maar iedereen zei dat ik het heel druk zou gaan krijgen.” Gemiddeld speelt ze zes tot acht keer in de maand. En nu het festivalseizoen begonnen is, wordt dat nog meer. Haar bandleden Thijs Rensink, Kobus Groen en Michi Schwiemann komen van haar oude school. „Het is altijd leuk en ze zijn alle drie zo knap.”

Live optreden vindt Hans nog mooier dan het verschijnen van haar album. „Ik ben vaak heel zenuwachtig van tevoren, totdat ik er sta. Dan kan ik leuk doen met publiek en stotter ik gek genoeg ook niet.”

Ze hoopt dat mensen haar muziek via het album alvast een beetje leren kennen, zodat het live nog mooier wordt. Het maakt haar dan ook niet uit hoe mensen aan haar liedjes komen. „Downloaden, branden, als ze er maar naar luisteren.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden