Als wereldkampioen is Nederland verplicht hoger te eindigen in Heerenveen

Jorrit Bergsma (V) met ploeggenoten Jan Blokhuijsen (L) en Koen Verweij in actie in de achtervolging tijdens de wereldbekerwedstrijden in Thialf Heerenveen.   Beeld ANP
Jorrit Bergsma (V) met ploeggenoten Jan Blokhuijsen (L) en Koen Verweij in actie in de achtervolging tijdens de wereldbekerwedstrijden in Thialf Heerenveen.Beeld ANP

Het was flink zoeken naar het resultaat van de Nederlandse mannenploeg, vandaag op de ploegenachtervolging bij de wereldbeker in Heerenveen. Uiteindelijk stopte die zoektocht op plek tien, van de dertien.

Jorrit Bergsma, Jan Blokhuijsen en Koen Verweij eindigden op ruim zeven (!) seconden van de nummer één: Zuid-Korea. Dat was het slechtste resultaat in ruim zes jaar, op twee valpartijen na.

De boosdoener heetteJorrit Bergsma. Die kon na een matige start na 200 meter nog één keer terugkeren, maar daarna ‘plofte’ hij al snel, zoals bondscoach Geert Kuiper zei. In tweede positie kon hij Blokhuijsen niet volgen. Verweij vloekte achter zijn rug.

Bergsma sprak van slecht ijs, waar hij zich totaal op verkeek. “De start, daar zijn de anderen beter in. Mijn eigen beurt ging wel goed, maar daarna kon ik niet herstellen. En omdat dat zo vroeg in de wedstrijd gebeurt, verliezen we veel tijd.”

“Eigenlijk heb ik dit nog nooit gehad”, sipte Bergsma verder. “Misschien heb ik te weinig snelheidstraining gedaan en zit mij dat dwars. Ik heb ook sorry gezegd.”

Wereldkampioen

Sorry was alleen niet genoeg. Nederland is het als wereldkampioen verplicht om hoger te eindigen, zeiden zowel Bergsma als Kuiper, die het als bondscoach nog niet makkelijk heeft. Maar eigenlijk het hele Nederlandse team haalde ook de schouders wat op. Zoiets van: ach, kan gebeuren toch?

Toch is een slecht resultaat zeker dit jaar niet lekker om mee te beginnen. Er moet nog worden verbeterd, want slechte cijfers hebben mogelijk gevolgen voor het maximaal aantal rijders dat de mannen mogen afvaardigen naar de Olympische Spelen in Pyeongchang. In plaats van tien maar acht.

Hoe dat zit? De top-6 van de wereldbekerranglijst, plus de twee teams die de snelste tijd hebben gereden, mogen naar de Spelen. Zuid-Korea gaat altijd. De kans is dus aanwezig dat op de hooglandbanen in Calgary en Salt Lake City die tijdsnelsten zich gaan plaatsen.

Dat zou voor Nederland wat kopzorgen kunnen betekenen. Veel topschaatsers lijken Salt Lake City te laten schieten, omdat die laatste wereldbeker dicht op het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) zit. Het is dus vooral inschatten of en hoe snel andere teams gaan rijden in het Amerikaanse tweeluik, dat over drie weken begint.

Een slechte dag kan je hebben, maar het past wel precies in het alsmaar voortdurende verhaal ‘Bergsma en de achtervolging’. De Fries heeft al een verleden bij de ploegenachtervolging: bij de Spelen in Sotsji in 2014 meldde hij zich uit onvrede af voor de finale.

Bovendien is de combinatie Bergsma en Verweij dit jaar niet het meest ideale koppel. Zeker niet omdat Verweij openlijk heeft laten weten dat hij op de massastart, het andere teamonderdeel op de Spelen, liever met Sven Kramer rijdt. En dat terwijl Bergsma op pole position zit voor een plek op de massastart.

Koen Verweij, de vervanger van de zieke Sven Kramer, was vandaag nog opvallend mild. “Nederland staat er wel als het nodig is. Een slechte dag gebeurt de beste. Als het breekt, dan breekt het goed. Het is jammer dát het een keer gebeurt, maar betekent niet dat het nog een keer gaat gebeuren.”

Verweij zag het niet aankomen dat Bergsma het tempo van de derde man in het team, Jan Blokhuijsen, niet kon volgen. Een beetje duwen hielp ook niet. “Hij heeft de benen niet. Dan kan je duwen wat je wil, maar dan werkt het niet.” Kuiper wil Bergsma niet meteen afserveren. “Voor Jorrit is dit een incident. Het is zeker niet zo dat hij nu gewogen en te licht bevonden is.”

Verweij gooit er nog een oneliner uit: “Ik denk dat we goed zijn met zijn drietjes, met zijn viertjes. Ik weet bijna zeker dat Nederland gewoon kampioen gaat worden.” Om vervolgens tegen Bergsma te roepen: “Jorrit! we hebben teambespreking!”

Wereldrecord voor Japanse vrouwen

Johan de Wit kreeg een grote omhelzing in de catacomben van Thialf. De Japanse vrouwen, van wie hij coach is, reden met twee honderdsten een wereldrecord uit 2009 uit de boeken op de ploegenachtervolging: 2,55.77. “We zijn er al wel lang mee bezig. Maar zo’n tijd was wel een verrassing. We gingen uit van 2,57.00.”

Japan was op laaglandbaan Thialf sneller dan Canada, dat het oude record in 2009 op hooglandbaan Calgary reed. Nederland, met het beste team dat was op te stellen (Ter Mors, Wüst en De Jong), werd tweede. Jorien Ter Mors was later strijdbaar: “Wij kunnen dit in februari ook.”

Nadat hij de Japanse televisie uitvoerig te woord had gestaan, wilde De Wit wel even uitleggen waarom zijn dames zo hard reden: “Wij komen niet uit het niets. We hebben al twee keer de wereldbeker gewonnen. En bovendien: wij hebben het team altijd bij elkaar. Kunnen trainen zoveel we willen.”

Dat was precies wat de Nederlandse bondscoach Geert Kuiper lastig vindt. Met alle teams in Nederland is het moeilijk ze allemaal op dezelfde positie te krijgen. In Inzell, Erfurt of gewoon in Thialf: soms is iedereen weg. “In januari wil ik dan wel een vinger in de pap krijgen. Dat we allemaal op dezelfde plek zijn.”

Het was sowieso een snelle dag in Thialf. Even voor het wereldrecord – het eerste in Heerenveen sinds Sven Kramer op de 10 kilometer in 2007 – had op de 500 meter voor dames Nao Kodaira drie tienden van het baanrecord afgehaald: 37,29. Het was het eerste baanrecord in het vernieuwde Thialf op een officiële afstand. Met kerst vorig jaar reed Sven Kramer een record op de drie kilometer. De oude recordhoudster, Sang Hwa-Lee, bleef even daarvoor slechts één honderdste boven haar oude tijd: 37,60.

Kodaira had er vooraf al zin in. In een tweet liet ze weten: ‘Ik ben thuis’, bij een plaatje van Thialf. De 500 meter voor mannen werd gewonnen door de Noor Havard Holmefjord Lorentzen. Die verraste met 34,69. Kai Verbij werd derde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden