null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Column

Als we de gaswinning niet stoppen, zal de ellende zeker doorgaan

Niemand weet of het afgelopen is met het Groningse beven als we de gaswinning stoppen, maar als we dat niet doen, zal de ellende zeker doorgaan.

Na jaren van ontwijkende hocus pocus, ingegeven door minachting van de burger, is het tijd om er een versneld einde aan te maken. En laat dat einde dan meteen een nieuw begin zijn, ofwel een impuls voor de energietransitie: van fossiel naar niet-fossiel. Uiteindelijk zal dat geen kostenpost blijken te zijn, maar ‘een kans die je maar eens in de zoveel generaties krijgt’, zei onderzoeker Auke Hoekstra gisteren in een stuk van De Correspondent. Ik heb er geen verstand van, maar het leek me nogal overtuigend.

Burgemeester Rodenboog van Loppersum sprak direct na de schrik van Zeerijp de eigenaren van de Nam aan, Shell en Exxon/Mobile. “Schroef de productie terug in het totale Groninger gasveld. Dit gaat he-le-maal fout.” Opvallend dat hij zich niet richtte tot de overheid, die toch de wettelijke drempels bepaalt. Is zijn vertrouwen in Den Haag zo gering dat hij uit arren moede maar een beroep doet op deze twee bedrijven? Beide hebben nou niet direct een goede reputatie als het gaat om de afweging tussen commerciële en maatschappelijke belangen. De afgelopen tijd werd bekend dat zij al decennia uit eigen research wisten dat hun business bijdroeg aan het broeikaseffect.

Bij Shell waarschuwden onderzoekers al eind jaren tachtig dat ‘sommige delen van de aarde onbewoonbaar zouden worden’. Tegelijkertijd deden Shell en Exxon mee aan de lobby tegen de wetenschappelijke consensus over klimaatverandering. Geen wonder dat ze bij de Nam hetzelfde deden; ik citeerde op deze plek al eerder lezer Herman de Muinck die de zaak jarenlang volgde: “Ook bij de Nam zijn wetenschappers in dienst (geweest) die de leidinggevenden en bestuurders hebben gewezen op de nadelige effecten van de gaswinning. Maar deze waarschuwingen werden onder het tapijt geveegd, want het geld moest wel blijven binnenstromen.”

Rechter

Als men in Loppersum nog minder fiducie heeft in de overheid dan in de grote oliemaatschappijen, zou dat dus best opzienbarend zijn. Maar niet gek. Want zelfs na alle beroering die volgde op de zware beving bij Huizinge in 2012, en na alle harde onafhankelijke oordelen die de Nam en de regering over zich heen kregen, presteerde minister Henk Kamp het om vorig jaar met een gasbesluit te komen (winning terug naar 21,6 miljard kuub) dat door de Raad van State werd vernietigd omdat hij ‘het risico voor de mensen in het aardbevingsgebied niet genoeg heeft betrokken in zijn motivering’. En dat was de tweede keer al dat de hoogste bestuursrechter de regering op dit punt tot de orde riep.

Drie Kamerleden van de linkse oppositie presenteerden eind vorig jaar een voorstel om de gaswinning deze regeerperiode terug te brengen tot 12 miljard kuub. Kosten: 1,5 miljard euro. Net zoveel als de afschaffing van de dividendbelasting, waar (het toeval bestaat) Shell zo op aandrong. Het zijn appels en peren, natuurlijk. Maar als ik moest kiezen, wist ik wel.

Lees hier meer columns van Stevo Akkerman.
Lees hier meer over de aardbevingen in Groningen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden