'Als vuurwerk in je oog terechtkomt, smelt alles weg'

Een oogbehandeling in het Rotterdams Oogziekenhuis na de jaarwisseling, 1 januari 2011. Beeld ANP
Een oogbehandeling in het Rotterdams Oogziekenhuis na de jaarwisseling, 1 januari 2011.Beeld ANP

Bij het Oogziekenhuis Rotterdam zijn tijdens oud en nieuw zeker twee keer zo veel personeelsleden aan het werk op de eerste hulp als gebruikelijk. 'Verpleegkundigen, oogartsen, ondersteunend personeel. We vrezen dat het erg druk gaat worden'', aldus een woordvoerster van het ziekenhuis tegen het ANP.

Volgens de lugubere statistieken is er gemiddeld 1,4 blind oog per uur in Nederland in de periode dat vuurwerk mag worden afgestoken; dus tussen 10.00 uur 's ochtends op oudejaarsdag en 2.00 uur 's nachts op 1 januari.

Tijdens de afgelopen jaarwisseling raakten wederom veel mensen gewond door ongelukken met vuurwerk. Zo'n 250 mensen liepen oogletsel op, 23 mensen (onder wie twee kinderen) werden zelfs blind of deels blind. Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap pleit voor een verbod op consumentenvuurwerk. 'Vuurwerk is een soort gootsteenontstopper: als het in je oog terechtkomt, smelt alles weg', aldus de woordvoerster van het Oogziekenhuis.

'Slachtoffers zijn echt niet alleen maar mensen die stunten met illegaal vuurwerk; zes op de tien ongelukken met oogletsel komt door legaal vuurwerk en ongeveer de helft van de slachtoffers is een omstander.'

Ook op de eerste hulp van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk, waar het Brandwondencentrum bijhoort, is de bezetting verdubbeld met oud en nieuw. Ook daar wordt rekening gehouden met een drukke avond en nacht.

Ruim 54.000 kilo vuurwerk in beslag genomen
Tot en met afgelopen week is er in Nederland 54.367 kilo vuurwerk in beslag genomen sinds 1 oktober, meldde het Openbaar Ministerie (OM) maandag. Vorige week stond de zogenoemde vuurwerkbarometer nog op 43 ton.

De hoeveelheid in beslag genomen vuurwerk steeg mondjesmaat tot aan het begin van december, maar sindsdien wordt er meer voornamelijk illegaal knalwerk ingenomen door politie, VROM-inspectie en het OM.

Toch is de hoeveelheid kleiner dan afgelopen jaren. In 2012 was er op 6 december al een vergelijkbare hoeveelheid ingenomen, in 2011 stond de teller na week 52 al op 86 ton. 2009 brak alle records met 241 ton in beslag genomen vuurwerk.

null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden