Als twee naalden rijzen de Petronas Towers naast elkaar op

De claim is dat de Petronas Towers in Kuala Lumpur de hoogste wolkenkrabbers ter wereld zijn. In Chicago vinden ze dat in Maleisië vals wordt gespeeld met een extreem hoge antenne en dat de bouwmassa van hun eigen Sears Tower hoger is, maar dat is gezever over millimeters. De Petronas Towers zijn de laatste in een reeks van extreme hoogbouwprojecten in Azië, waar de hemel nooit hoog genoeg leek. De economische crisis heeft de ambitieuze bouwprojecten echter hard geraakt, zodat Kuala Lumpur nog wel even met het hoogterecord kan schermen.

Robbert Roos

De Amerikaanse ontwerper Cesar Pelli is erin geslaagd zijn torens een fenomenale rankheid mee te geven. Als twee naalden rijzen ze naast elkaar op. De grandeur van het ontwerp komt natuurlijk uitgebreid aan bod in dit koffietafelboek over Pelli. Tekst is bijzaak. Er is een introducerend essay, korte verhalen over thema's tussendoor en bij ieder project een korte uitleg.

Pelli blijkt meer bekende bouwwerken ontworpen te hebben. De uitbreiding in 1977 van het Museum of Modern Art in New York bijvoorbeeld. En kantoorbouw aan Battersea Park in New York.

Pelli's gebouwen zijn gebaseerd op simpele geometrische figuren, die als monumentale elementen op elkaar worden gestapeld of als een kolossaal blok een enorme aanwezigheid hebben. Pelli lijkt naadloos te passen in de corporate identity-stijl van glasfaçades en marmeren entreepartijen, zoals Helmut Jahn en bureaus als Kohn Pedersen Fox ze bouwen. Pelli weet in de enorme schaal en de indrukwekkende gevelpartijen altijd een gratie te leggen, die ze een geheel eigen karakter geeft. En hij lijkt iedere bouwlocatie op zijn merites te bekijken om er met zijn ontwerp op in te spelen. Dat kun je van die andere bureaus vaak niet zeggen.

Recentelijk is Pelli geïnteresseerd in het laten zien van opengewerkte constructies. Spanten, frames: ze komen vol in het zicht te liggen, zoals bij de Zürich-toren die Pelli voor De Resident in het Haagse Spuikwartier ontwierp. De top van deze stompe toren ligt als een spin op de bouwmassa. De constructie is een ode aan de Russische constructivist Naum Gabo. Nu al lijkt het een landmark binnen het gebied te worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden