Als tarot iets verklaarbaars wordt, dan stop ik ermee

Zonder religieuze beleving geen religie – misschien is ze wel de kern ervan. Toch lees je er maar weinig over. In deze rubriek beantwoorden mensen vragen over wat ze op religieus gebied hebben beleefd. Vandaag: Marissa van der Laars.

Koert van der Velde

Wat hebt u beleefd?

„Op mijn dertiende was ik zeer geïnteresseerd in horrorverhalen over vampiers en heksen. Ik ging op internet zoeken naar meer en toen ontdekte ik dat er ook tegenwoordig nog heksen zijn en dat die een religieuze beweging vormen. Ik heb er een paar boeken over gekocht, werd lid van een aantal websites, maakte mijn eigen pendel en runenstenen, en kocht een pakje tarotkaarten. Hiermee ben ik gaan experimenteren. Al heb ik een atheïstische opvoeding gehad, toch vond ik deze zaken hartstikke interessant.”

Wat waren uw bevindingen?

„Ik merkte al snel dat hekserij niets is voor mij. Ik geloof niet zo in goden en hogere machten, wil daar eerst wel eens iets van bewijs voor zien. En het idee van een god die alles beheerst bevalt me al helemaal niet. Ik heb ook nog nooit het gevoel gehad dat zo’n hogere wereld bestaat. Wel vind ik het een boeiend idee. Je hoeft er niet in te geloven om het mooi te vinden.

Bovendien houd ik niet van groepsrituelen. Ik zou best een keertje willen meedoen, maar de meeste heksen geloven in de hogere machten die ze aanroepen, en zij moeten dan wel weten dat ik daar niet in geloof.

Tarot is me blijven fascineren. Ik trek wel eens een kaart voor mijzelf of voor een ander en dan klopt het vaak. Wat is hier aan de hand, vraag ik me dan af. Zijn de boodschappen zo algemeen dat iedereen zich er altijd in kan vinden? Dat kan vaak zo zijn, maar het verklaart niet elke trekking. Soms zijn de boodschappen specifieker en kloppen ze toch.

Ik vraag bijna nooit naar de toekomst. Ik geloof namelijk niet dat die vast ligt. Wel stel ik vragen over wie ik ben. De vele symbolen op de kaarten vind ik nog wel het mooiste eraan. Ze zetten me aan het denken. Er was een tijd dat ik ze allemaal uit mijn hoofd kende.

Ik zou ook best wel eens glaasje willen draaien, op zo’n oujdabord. Dat is een beetje spooky. De reden dat ik het nog niet gedaan heb is dat de bekenden met wie ik het zou kunnen doen allemaal ver weg wonen. Ik ken ze via internet. Op school ben ik een eenling in deze interesses.”

Is het alleen interesse of heeft het ook een groter belang?

„Er was een tijd dat ik soms uit het pak kaarten er een trok omdat ik een steuntje in de rug nodig had. Maar dat vind ik eigenlijk niet goed. Het moet een hobby blijven, niet mijn hele leven tekenen.

Tegelijkertijd fascineert het me mateloos als dit voor mensen anders ligt. In Nederland zijn ook de meeste christenen maar voor een klein stukje van hun leven christelijk. In Japan is dat anders. Daar zijn religies helemaal verweven met het dagelijks leven, en met elkaar. En toen ik in Egypte de grootsheid zag van de oude beschaving daar vond ik dat overweldigend. Fantastisch dat er mensen bestonden die in gigantische bouwwerken zichzelf overstegen en alles opofferden voor hun geloof. Je mag toch aannemen dat ze daar gelukkiger van werden?

Ik ben een atheïst, ik geloof dus dat er geen hogere macht bestaat, of die nou persoonlijk of onpersoonlijk is. Pas als het zou worden aangetoond, dan zou ik het bestaan ervan willen aanvaarden. Ik weet het, dit is paradoxaal. Het mooiste eraan vind ik namelijk het mysterieuze. Dat is de reden dat het me blijft aanspreken. Mocht ooit verklaard worden hoe de tarot werkt, dan zou ik er mee stoppen. Dan verliest het haar charme. Zou God worden bewezen, dan hoef ik er zeker niks mee. Dan is de schoonheid, het mysterie en daarmee de waarde van God verdwenen. De wetenschap verklaart al zo veel. Erg leuk als er nog zaken zijn waar zij maar geen grip op kan krijgen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden