Als Svenja Staats verdrietig is, laat ze haar viool huilen

De Uitmarkt Junior van de Amsterdamse Uitmarkt heeft dit jaar extra aandacht voor klassieke muziek. Zo treden in het Vondelpark jonge musici op in de Classic Express, een rijdende concertzaal van het Prinses Christina Concours.

De jongste is de vijftienjarige Svenja Staats, die komend weekeinde de composities 'Humoresque' van Dvo¿ák en 'Tambourin Chinois' van Kreisler speelt. Ze is al sinds haar kleutertijd vervlochten met haar viool. "Als mijn oudere zus en broers viool- en celloles kregen, ging ik mee naar de muziekschool", vertelt zij. "Ik weet nog dat ik dan zat te tekenen en dacht: 'Oh, wat is dit móói!' Dat wilde ik zelf ook leren."

Als vijfjarige kreeg zij vioolles en het viel haar docent op hoe snel zij door de muziekboeken heenging. Merkte zij zelf ook dat zij talentvol was? "Dat had ik zelf niet door: ik dacht dat het bij alle kinderen zo snel ging. Maar ik vond het wel héérlijk om te spelen. De viool is een heel fijn instrument en je kunt alle genres uitproberen: klassiek, pop, jazz of improviseren. Je kunt er écht je gevoel in leggen. Als je verdrietig bent je viool laten huilen of juist laten lachen als je vrolijk bent."

Op advies van haar docent deed zij auditie voor de Jong Talent Klas van het conservatorium en volgde na schooltijd enthousiast de lessen. Inmiddels zit ze in de vierde klas van het gymnasium op het Utrechtse Gerrit Rietveld College en is ze leerling bij de bekende violist en dirigent Johannes Leertouwer. Hoe lang repeteert ze per dag? "Ongeveer twee uur en liefst langer. Maar als ik 's middags pas om half vijf uit school ben en nog een uur huiswerk moet doen, lukt langer spelen niet. Ik baal écht als er repetitieweek is en ik een dag niet kan spelen. Dan mis ik mijn viool heel erg."

Met vriendinnen afspreken en samen de stad ingaan, kan niet zo vaak. "Dat heb ik er voor over. Mijn vrienden vinden mijn vioolspel stoer en begrijpen dat ik dit nu eenmaal wil doen in mijn leven."

Is het muziekinstrument ook een uitlaatklep? "Onbewust wel, denk ik. Als er iets vervelends is gebeurd, ga ik spelen. In mijn viool kan ik alles kwijt zonder dat ik iets hoef uit te leggen. Als je speelt, praat je eigenlijk 'door je viool heen' en vertel je een verhaal met de muziek."

Svenja geeft regelmatig concerten en speelde ook solo met orkest. Ze won dit voorjaar de eerste prijs in de nationale finale van het Prinses Christina Concours en een tweede prijs bij het Internationale George Philip Telemann Concours in het Poolse Poznan. Met het mobiele podium van de Classic Expess van het Prinses Christina Concours treedt zij regelmatig op voor basisscholen. "Dan probeer ik de kinderen écht emotioneel te raken met mijn muziek. We spelen ook voor het speciaal onderwijs. Tijdens een van die concerten zat voorin een meisje in een rolstoel dat heel onrustig was. Tijdens het spelen werd ze langzaam helemaal rustig. Dat vind ik écht heel mooi om te zien."

Wat is haar toekomstdroom? "Het is natuurlijk fantastisch om in grote zalen op te treden", denkt zij. "Maar ik wil vooral heel gelukkig worden met mijn viool."

'Classic Express' van het Prinses Christina Concours is te zien 27/12 op de Uitmarkt. Info: www.uitmarkt.nl en www.christinaconcours.nl

Uitmarkt Junior
De Uitmarkt Junior geeft komend weekend in Amsterdam een voorproefje van het cultuuraanbod voor de jeugd in het seizoen. Met film, dans, muziek, circus, theater en kindercabaret op podia in het Vondelpark en Jeugdtheater de Krakeling. Ook zijn er onder de titel Partou Kids@Work workshops van musea als het Rembrandthuis, Tropenmuseum en Van Gogh Museum. Info: www.uitmarkt.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden