Als SGP nog altijd de valse religie wil uitroeien, is dat discriminatie

Paginagroot stond op 14 februari een advertentie van de SGP over liefde in de landelijke kranten, toepasselijk op Valentijnsdag. Een mooie boodschap, maar de boodschap die de SGP nu uitstraalde, hoe mooi die op het eerste gezicht ook moge zijn, komt niet volledig overeen met waar ze voor staan.


Begin deze maand zat Kees van der Staaij met Tunahan Kuzu in het tv-programma 'De Tafel van Tijs'. Allebei de heren onderkenden de gelijke rechten van burgers en vrijheid van godsdienst, maar Kees van der Staaij was van mening dat de islam niet op gelijke voet moest staan met het christendom. Hij betreurt het als hij kerken ziet sluiten en moskeeën ziet groeien. Ik deel met hem de treurnis als ik kerken zie sluiten, maar zeer zeker niet de treurnis als moskeeën groeien. Deze groei is juist een teken van het functioneren van de vrijheid van godsdienst, die de basis vormt van het ontstaan van onze democratische staat.


Waar de PVV het heeft over het verdedigen van de joods-christelijke natie, heeft de SGP het over het verdedigen van onze christelijke natie. De islam en andere religies worden door beide partijen niet genoemd, maar de SGP gaat nog een stapje verder: ook het jodendom wordt door hen niet genoemd.


Stevo Akkerman schreef 6 februari in Trouw dat de SGP volgens hem onderzoek moet gaan doen naar het eigen gedrag in de Tweede Wereldoorlog. Aartsvader van de SGP G.H. Kersten verzette zich in de Kamer tegen het opnemen van Joodse vluchtelingen uit Duitsland en Hitler zag hij als 'slechts een roede in Gods hand'. Het lijkt me raar dat Hitler 6 miljoen Joden heeft laten vermoorden, als hij een roede was in Gods hand, de God die volgens de Bijbel de Joden uitgezocht heeft als zijn volk.


Volgens de SGP ligt het antisemitisme van de heer Kersten in het verleden. Maar het manifest 'Islam in Nederland' neigt mijns inziens naar discriminatie. Het manifest valt op het eerste oog nog wel mee: 'Alle mensen zijn gelijk geschapen. Dat is een fundamenteel uitgangspunt in de westerse traditie. Alle mensen hebben dus gelijke rechten. Ook voor moslims moet Nederland een veilige plek zijn. Sterker nog, we hebben iedere naaste zo lief als onszelf. Die waarde mogen we nooit loslaten.' Maar dan: 'Alleen, dat is geen reden om krampachtig vast te houden aan de gelijkheid van alle godsdiensten. Het is hoogst onverstandig om alle godsdiensten over één kam te scheren' .

undefined

Afgoderij

Hoe luidde artikel 1 van de Grondwet ook al weer: 'Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.'


Wat zegt de Nederlandse geloofsbelijdenis over de taak van de overheid: 'En hun ambt is, niet alleen acht te nemen en te waken over de politie, maar ook de hand te houden aan de heilige kerkendienst; om te weren en uit te roeien alle afgoderij en valse godsdienst, om het rijk van de antichrist te gronde te werpen'. Dit artikel is door meeste protestantse kerken geschrapt, maar door kerken waar de achterban van de SGP uit bestaat, niet.


Als Kees van der Staaij met zijn kerkgenootschap zoveel waarde hecht aan de Nederlandse geloofsbelijdenis, dan rijst de vraag wat dat uitroeien precies inhoudt. Misschien haalt zijn partij de inspiratie toch niet uit de Bijbel alleen. En er is toch nog zo iets als scheiding tussen kerk en staat?


We moeten volgens de advertentie van de SGP kiezen voor elkaar, maar blijkbaar horen bij dat 'elkaar' geen moslims, want de valse religie moet toch niets minder dan uitgeroeid worden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden