Als sentiment de boventoon gaat voeren verstomt de lach

Regie: Robert Harling. Met Shirley MacLaine, Juliette Lewis, Bill Paxton en Miranda Richardson. In 10 bioscopen.

'The evening star' is echter niet zozeer een vervolg op, als wel een vrijwel totale recycling van 'Terms of endearment'. Weemoedig wordt er in oude foto-albums gebladerd, waardoor 'Terms of endearment' in herinnering wordt geroepen en het geheugen weer even wordt opgefrist. Dochter Debra Winger was in een klassieke strijd met haar moeder verwikkeld, haar liefde voor Jeff Daniels werd afgekeurd en uiteindelijk overleed ze aan kanker, waardoor haar moeder het licht zag.

In 'The evening star' is het een jaar of tien later, maar de geschiedenis herhaalt zich. Oma ligt nu in de clinch met haar kleindochter, een uitstekende rol van de met een dralerig talent gezegende Juliette Lewis. Evenals haar moeder kiest zij een fout vriendje uit en oma maakt zich opnieuw grote zorgen. Zij is echter niet de enige die oma zielepijn bezorgt. Het huis van 'granny' wordt platgelopen door familieleden, vrienden en buren en een van haar ex-minnaars, een gepensioneerde generaal, roept veelbetekenend 'De troepen hebben morele versterking nodig'. In 'Terms of endearment' was het de buurman en ex-astronaut Jack Nicholson die haar oppepte en in 'The evening star' zoekt oma haar heil bij een jonge therapeut met een moedercomplex.

Een lach en een traan, dat is wat 'The evening star' moet bewerkstelligen. Die lach is nog wel in de haak. MacLaine kan een pittig komediante zijn en ook de bijrollen worden met gevoel voor humor vertolkt. Donald Moffat speelt de generaal die zich als een klein jongetje voor de buis nestelt om zijn lievelingsfilm 'The bridge on the river Kwai' te zien. Die lach verstomt echter als met name naar het einde toe het weke sentiment de boventoon gaat voeren en het duo MacLaine en Nicholson nog een paar minuten bijelkaar mag komen om te contempleren bij de avondster.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden