Als rasverdediger ruikt Matthijs de Ligt het gevaar

Aanvoerder Matthijs  de Ligt is op weg naar Schöne, die Ajax al vroeg in de wedstrijd op 0-1 heeft gezet. Beeld EPA
Aanvoerder Matthijs de Ligt is op weg naar Schöne, die Ajax al vroeg in de wedstrijd op 0-1 heeft gezet.Beeld EPA

Ajax won ruim van Heerenveen. Een actie van verdediger Matthijs de Ligt, tekenend voor zijn grote talent, kon er worden uitgelicht.

In weer zo'n doorsnee wedstrijd in de eredivisie, waarin de topclub met gemak van in dit geval een gewezen subtopper won, had de trainer van de verliezende ploeg nog een kantelpunt gezien. Hij, Olde Riekerink, wees op een kans voor Heerenveen vroeg in de tweede helft, bij 0-2, voor spits Lammers.

Als het 1-2 was geworden, had het misschien nog anders kunnen lopen, bedoelde de trainer van Heerenveen. Het werd 0-4, Heerenveen was op een verloren avond volslagen kansloos geweest - en toch was er voor de gedachte van Olde Riekerink iets te zeggen.

Ajax was na een vroeg doelpunt in de eerste helft steeds gemakzuchtiger gaan spelen. Het was kort voor rust op gelukkige wijze op 0-2 gekomen. Zo vreemd was het niet om te mijmeren over een mogelijk effect van een tegendoelpunt op de topclub, die niet meer helemaal bij de les was.

Laten we eens inzoomen op die kans, vroeg in de tweede helft. Ajax-doelman Onana bracht met één van zijn toch onuitroeibare fratsen rechtsback Kristensen in de problemen door hem in de as van het veld pardoes aan te spelen. Heerenveen-middenvelder Vlap stuurde de bal snel naar Lammers, die dacht vrij te kunnen inschieten. Plotseling lag er een verdediger voor zijn voeten.

Dat was De Ligt, de tiener nog, het grootste talent op de Nederlandse velden. Goed, het had waarschijnlijk geen kantelpunt kunnen zijn, maar de verdediger voorkwam doortastend dat er verder over het moment als kantelpunt ook maar kon worden gefilosofeerd. Hij was bij de les, hij wel. Hij rook het gevaar, als de rasverdediger die hij is. Hij stortte zich in het duel met de instelling dat elk tegendoelpunt pijn doet, ook een doelpunt dat normaal gesproken niet fataal is.

Vrij funest

Het was een moment om eruit te pikken, op deze voorspelbare avond. Ajax kwam vroeg op voorsprong, op zich al vrij funest voor zo'n wedstrijd. Schöne schoot de bal van afstand in (0-1). Fraai, zoals hij het vaker doet, maar je kon je ook afvragen of je van een eredivisiekeeper niet meer mag verwachten dan de duik van de redelijk ver voor zijn doellijn staande Hahn.

Maar goed, zo is kennelijk het niveau. Met de vier doelpunten van zaterdag heeft Heerenveen er al 22 geïncasseerd, een moyenne van bijna 2,5. Bedenkelijk voor een ooit serieuze subtopploeg waar net een nieuwe trainer aan de slag is gegaan, een trainer van wie je als vroegere opleider structuur zou kunnen verwachten, niet deze poreusheid.

Het tweede doelpunt viel in het slotgedeelte van de eerste helft. Hahn keerde een schot van Frenkie de Jong halfslachtig en reageerde vreemd op een volgend schot van Ziyech, waarbij de bal toch rakelings langs hem scheerde (0-2).

Het derde doelpunt kwam vroeg in de tweede helft, na de kans voor Heerenveen. In niet veel meer dan een schouderduw van Høgh tegen Dolberg zag arbiter Van Boekel een strafschop, benut door Tadic (0-3). Discutabel, maar het had weinig zin om er nog lang over te praten: bepalend was het moment niet. Er kwam al snel een vierde doelpunt: Dolberg tikte in na een voorzet van Kristensen (0-4).

Natuurlijk was Ajax soms goed. Het hakje waarmee Ziyech in de aanloop naar het vierde doelpunt Kristensen bediende, was mooi. Het is nu eens een hakje, dan een steekpass, van wie dan ook. Zo zal het in veel competitieronden gaan: Ajax en PSV zijn nu eenmaal veel beter dan de rest. Daarom er maar eens iets anders uitgelicht, de overgave van een topverdediger in spe - nu het nog kan, nu hij hier nog speelt.

Ten hag wisselt, ook uit voorzorg

Ajax-trainer Ten Hag kon in Heerenveen onbekommerd wisselen met het oog op het Champions Leagueduel met Benfica, morgen in Amsterdam. Vroeg in de tweede helft verving hij spits Dolberg en de net weer fitte Ziyech. Twintig minuten voor tijd haalde hij Frenkie de Jong naar de kant.

"Ik heb wat spelers kunnen wisselen, ook uit voorzorg", zei Ten Hag. "Dolberg voelde zich niet helemaal lekker. Verder is iedereen heel gebleven. Dus snel naar huis nu.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden