Als onuitroeibaar onkruid woekeren misères voort

De persconferentie over de Super Cup volleybal ging laatstleden woensdag niet door. Er waren maar twee aanmeldingen. Te weinig, oordeelde de volleybalbond Nevobo. Terwijl er toch genoeg te melden was. Over de lachwekkende competitie bijvoorbeeld. Of over de neerwaartse spiraal waarlangs het nationale team afglijdt naar de mondiale crypte op het volleybalkerkhof.

Steeds prangender wordt de vraag waarheen het vaderlandse volleybal op weg is. De afgrond van de totale neergang trekt. Wordt links een brandje geblust om de competitie – die nota bene nog moet beginnen – te redden, dan laait rechts het vuur op in een verklaring van gefrustreerde internationals die zich gepasseerd voelen. Nevobo, quo vadis?

De ellende begon maar weer eens in Almere. Als vandaar een telefoontje binnenkomt, schiet de competitieleiding al in de stress. En jawel hoor, ook vorige week was het raak. VC Allvo meldde zich af voor de A-league. De Stichting Topvolleybal Almere kampte met een begrotingstekort van 80.000 euro. Schokkend? Ach, het is al het derde faillissement in vijf jaar, dus het went.

„Dit jaar degradeert niemand uit de A-league. We hebben twee jaar de tijd om te bouwen aan een stabiele ploeg”, stelde trainer-coach Hans Seubring op 27 augustus nog in de lokale krant. Wat twee jaar! Nog geen twee maanden! Op 30 september sprak Seubring van ‘een mes in de rug’.

De Nevobo hevelde in no-time de licentie van Allvo over naar Taurus uit Houten. Een geweldige aanwinst voor de A-league, want vorig jaar als vierde in de B-league geëindigd. Versterking van de competitie is een van de kerndoelen van de bond, dus dat zit wel snor.

Het afbladderende imago van de competitie loopt intussen aardig parallel aan de ineenstorting van het nationale team. Dat verspeelde zo goed als zeker plaatsing voor de Olympische Spelen van 2012 door een dubbele off-day tegen Estland. Gelet op de hooggestemde ambities van de Nevobo besloot het bondsbestuur de komende jaren niet meer in te schrijven voor de World League. De Europe League is goedkoper en met mooie overwinningen op Luxemburg, Liechtenstein en Andorra moet op termijn de opgang wel weer haalbaar zijn. Gegokt wordt nu op de Spelen van 2016. Zo wordt langetermijnvisie een excuuswoord voor versleten ambitie.

De spelers, in de besluitvorming gepasseerd, reageerden ontstemd met een persbericht waarin zij toegeven sportief gefaald te hebben, maar het als een affront te beschouwen dat „een hele generatie volleyballers” de kans ontnomen wordt „via een goed programma zich te revancheren.” Waarbij zij wijzen op hun inspanningen voor Oranje, gedaan op basis van niet meer dan een reiskostenvergoeding.

Zo woekeren incidenten, geschillen en misères voort, als onuitroeibaar onkruid. Het volleybal genereert er wel aandacht mee, meer dan met een persconferentie voor de Super Cup. Was die afgelasting toch goed gezien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden