Als oma bij de bevalling op de eerste rij wil

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Beste Beatrijs, het is goed gebruik dat familie, vrienden en kennissen uitgenodigd worden op verjaardagen van kinderen. Dit fenomeen staat bij het kroost bekend als hun grotemensenfeest.

Het is me meerdere keren overkomen dat we als gezin zo'n festijn betraden met een cadeautje voor de jarige, die al lang en breed met een trits kinderen op een naburig speelveldje aan het spelen was. Bij honger, dorst of hoge nood verwaardigt de jarige job zich om even zijn eigen feest aan te doen. En passant scheurt hij nieuw binnengekomen cadeaus open om daarna zonder woord van dank het huis weer te verlaten.

Wij ergeren ons hieraan. Gaan spelen mag best. Maar als je een cadeau krijgt, schenk je aandacht aan de gift én de gever. Is het te veel gevraagd op je eigen feest aanwezig te zijn? Hoe kunnen wij dit met een kwinkslag te berde brengen bij vrienden die het probleem niet zien?

Feliciteren bij verstek

Beste Feliciteren bij verstek,

Natuurlijk worden jarigen geacht acte de présence te geven op hun eigen feest, maar een 'grotemensenfeest' voor jonge kinderen is een onzin-aangelegenheid.

Kinderen horen voor hun verjaardag een cadeautjes-seance in de huiselijke kring te krijgen en een kinderpartijtje, en daarmee is het welletjes. Ouders die daar bovenop hun hele familie-, vrienden- en kennissenkring optrommelen voor een kinderverjaardag zijn overdreven bezig. Je kunt je afvragen waar zo'n grootschalige, luisterrijke verjaardagsviering (met alle cadeautjes vandien) goed voor is, behalve voor het aanwakkeren van materialisme bij jonge kinderen.

Dit in aanmerking genomen, raad ik u ten sterkste aan om clementie te betrachten voor een jarig kind op zijn grotemensenfeest. Het zit u niet lekker dat het kind geen felicitaties in ontvangst neemt en niet de beleefdheid opbrengt om onder gepaste dankbetuigingen cadeautjes open te maken.

Arm kind! Laat hem lekker buiten spelen! De jarige heeft niet gevraagd om een grotemensenfeest en is waarschijnlijk niet eens bovenmatig geïnteresseerd in de cadeautjes die de volwassenen plichtmatig meebrengen. Het kind stikt al in het speelgoed en het feest hebben de ouders georganiseerd voor hun eigen plezier.

Zie onder ogen dat zo'n soort feestje eigenlijk een volwassenenborrel/receptie/barbecue is, waarvoor de ouders een kinderverjaardag gebruiken als arbitraire dekmantel. Dat de aanleiding nergens op slaat neemt niet weg dat die feestjes best gezellig kunnen zijn. Neem een attentie voor de gastheer/vrouw mee en voor het jarige kind pro forma een minimaal cadeautje dat u ergens deponeert zonder ah's en oh's van het feestvarken te verwachten. Laat de jarige de dingen doen die des kinds zijn en amuseer uzelf met de andere volwassenen.

Beste Beatrijs,

Vandaag overkwam het me weer. Bij de kassa in de supermarkt maakte de klant voor me tijdens het scannen een uitgebreid praatje met de kassadame. Allemaal privé-zaken die mij niet aangaan en die ik liever niet hoor. De klant was zo te horen een bekende van de caissière en kletste uitgebreid bij over haar laatste medische onderzoeken.

Na het afrekenen bleef de klant nog even hangen om het gesprek voort te zetten. Terwijl er een rij wachtenden was. Het leek me ongepast om er iets van te zeggen of mijn ergernis door lichaamstaal te uiten. Valt hier iets aan te doen of moet ik me erbij neerleggen?

Oponthoud aan de kassa

Beste Oponthoud aan de kassa,

Klanten en caissières mogen best iets persoonlijks uitwisselen als ze elkaar toevallig kennen. Zo'n gesprekje moet beperkt blijven tot de tijd van de transactie zelf en mag er niet toe leiden dat de wachttijd voor de klanten oploopt.

Als zo'n vertraging zich toch voordoet, is het raadzaam om rustig af te wachten tot de caissière terugkeert naar haar werk. Zo vaak zal het ook weer niet voorkomen en zo lang zal het ook weer niet duren. Beschouw het als een van die vele irritante mugjes in het openbare leven. Desgewenst kunt u er een vervaarlijke muskiet van maken, maar u kunt het kortstondige gezoem beter laten passeren zonder uw humeur erdoor te laten bederven.

Beste Beatrijs,

Mijn man en ik verwachten ons eerste kindje. De aanstaande opa's en oma's zijn heel blij met dit feit. Alleen verwacht mijn schoonmoeder dat ze mee mag naar echo's en afspraken met de verloskundige.

Wij hebben haar verteld dat wij dat liever niet doen, waarop zij zei daar als (aanstaande) oma recht op te hebben. Wij hebben daar verder niet op gereageerd, omdat dat naar onze mening te absurd is voor woorden. Ze wil graag bij de bevalling zijn, ook al hebben wij meerdere malen gezegd dat we dit niet zien zitten. Hoe zorg ik dat ze onze wensen respecteert en niet tijdens de bevalling binnen komt stormen?

Oma wil vooraan zitten

Beste Oma wil vooraan zitten,

Uw schoonmoeder gedraagt zich hoogst opdringerig. Controle-afspraken met de verloskundige en het laten maken van echo's zijn privé-afspraken, vergelijkbaar met een bezoek aan de huisarts of de mondhygiëniste. U hebt al tegen haar gezegd dat ze niet welkom is bij de bevalling. Terecht, want een barende vrouw bepaalt zelf of ze daar überhaupt publiek bij wil hebben, en zo ja, dan kiest zij haar eigen claque.

U hoeft niet bang te zijn dat ze tijdens de bevalling binnenstormt, want u gaat haar helemaal niet op de hoogte brengen van het feit dat de bevalling is begonnen. En u gaat uw man op het hart drukken dat hij vooral niet zijn moeder moet bellen om haar te vertellen dat het bijna zo ver is.

Mocht ze er toch lucht van krijgen, zal ze in het ziekenhuis ongetwijfeld een of andere verpleegkundige op haar pad vinden die haar de weg verspert. Mocht u thuis bevallen, dan zal uw man de rol van cerberus moeten vervullen en haar heenzenden als ze aanbelt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden