Als morgen wordt afgeschaft Van de Wijdeven stelt teleur met schetsmatig tweede boek

Er werd uitgekeken naar het nieuwe boek van Herman van de Wijdeven. In 2013 debuteerde hij knap met 'Zoals het gebeurd is', een beeldrijke jeugdroman (ook lezenswaardig voor volwassenen) over vriendschap en jaloezie, die deed denken aan het werk van Niccolò Ammaniti en Bart Moeyaert.

In 'Meneer Jules of het einde van alles' staan opnieuw veel geslaagde zinnen, maar waar die in zijn debuut een sterk psychologisch portret boetseerden, blijft het nu bij een oppervlakkig, uitgesponnen gedachte-experiment met personages van bordkarton.

Vertrekpunt is een verontrustende aankondiging in het late journaal: "Zojuist kwam er een officieel bericht van de regering. Er zal geen morgen zijn. Het ziet ernaar uit dat het voorbij is. Alles."

Terwijl zijn ouders in verwarring voor de tv zitten, sluipt Jonathan het huis uit. Hij treft Meneer Jules, die in zijn huis een mysterieuze machine heeft staan. Waarvoor het ding dient, vertelt hij niet. Vervolgens ontmoet Jonathan op het dak van de kantoortoren waar zijn vader werkt portier Zwart, die hem attendeert op het 'woeste zoemen' van de mensen beneden in de stad. Allemaal spijt, 'omdat ze hun dromen zijn vergeten'.

Marco Borsato zong het al: "We verbannen de dromen naar morgen en later / Maar doet het je stiekem geen pijn? / Dat je dan pas zou doen wat je altijd al wou / Als er nooit meer een morgen zou zijn."

Toegegeven, Van de Wijdeven verwoordt het mooier, maar de strekking van zijn boek is hetzelfde. Jonathan vraagt Zwart welke droom hij heeft laten gaan en als de man die opbiecht, gulpt er prompt licht uit de schoorsteen van het huis van Meneer Jules. Jonathan is er daardoor direct van overtuigd dat het weer dag zal worden als mensen hun dromen uitspreken. Hoe dat precies werkt en waarom dit zo is, legt Van de Wijdeven niet uit en dat is zelfs voor een sprookjesachtig verhaal te makkelijk.

Jonathan begint aan een slaapverwekkende tocht door de stad, waarin hij mensen aanspoort hun dromen uit te spreken. De figuren die hij ontmoet blijven schetsmatig, maar storender is dat hij zelf niet tot leven komt. Jonathan ondergaat alles laconiek en maakt geen enkele ontwikkeling door.

Herman van de Wijdeven: Meneer Jules of het einde van alles Ill. Françoise Beck. Querido; 166 blz. euro 15,99 Vanaf 9 jaar.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden