Als Máxima koningin wordt dan moet mr. Pieter tenminste prins worden

Voorstanders die vinden dat prinses Máxima straks koningin genoemd moet worden (en dat zijn er nogal wat) beschikken over sterke argumenten. De verre voorgangers van Máxima, de echtgenotes van de koningen Willem I, II en III, werden ook koningin genoemd. Bovendien heeft Máxima zich de afgelopen jaren ’koninklijk’ ontpopt. Het ligt daarom voor de hand dat Máxima, als kroonprins Willem-Alexander zijn moeder opvolgt en daarmee koning Willem IV der Nederlanden wordt, als ’koningin’ aan zijn zijde komt te staan.

Hoewel, zo vanzelfsprekend is het eigenlijk ook weer niet. De echtgenoten van onze achtereenvolgende koninginnen brachten het nooit verder dan prins en in het buitenland is het al niet anders. Het was prins Hendrik, prins Bernhard en prins Claus; vaak nog opgeleukt met het achtervoegsel: gemaal, wat de heren niet echt op prijs stelden. Het is ook een titel van niks: prins-gemaal. De officiële verklaring voor deze vorm van discriminatie is dat de erfelijke titel van koning of koningin uitsluitend via de mannelijke lijn kan worden verkregen. Een echtgenote van de ’echte’ koning kan daarom wel koningin genoemd worden. Zij is immers de moeder van de troonopvolger, de latere koning of koningin. Voor een man geldt dat kennelijk niet.

Maar zelfs op grond van die redenering blijft het gek. En het is nog gekker als we bedenken wat de echte reden is, namelijk dat een mannelijke koning als echtgenoot van het vrouwelijke staatshoofd als verwarrend en bedreigend wordt ervaren. Met Claus als koning zou de gedachte weleens post hebben kunnen vatten dat hij als man belangrijker en machtiger is dan de ’echte’ koningin. Bij vrouwen doet zich dat probleem kennelijk niet voor: die worden er kennelijk niet van verdacht op macht en aanzien uit te zijn en kennelijk ziet het volk hen ook niet als zodanig.

Als gezegd, het is een raar verschijnsel dat nochtans consequent wordt volgehouden, ook als het om de echtgenoten van een prinses gaat. Zo moest mr. Pieter van Vollenhoven het zonder de titel prins stellen, terwijl de echtgenotes van de prinsen ogenblikkelijk prinses werden. Het is dus prinses Leontien en mr. Pieter. Kortom, onze zegen heeft het als Máxima straks onze koningin wordt. Maar het is wel zo geëmancipeerd als mr. Pieter bij die gelegenheid alsnog tot prins wordt verheven. Net als Máxima heeft hij dat verdiend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden