Als Marie zich malade voelde...

Achter de herkomst van het woord 'marmelade' schuilt een vaak verteld verhaal, dat ons terugvoert naar het Schotse koningshuis in de zestiende eeuw. Om precies te zijn: naar het bewind van Queen Mary.

Wanneer de koningin zich niet goed voelde, zo gaat het verhaal, weigerde ze vrijwel iedere vorm van voedsel. Het enige wat de zieke Mary tot zich wilde nemen, was een eigenaardig brouwsel van gekookte sinaasappelen, kweeperen en ander fruit.

De koninklijke bedienden - destijds behoorlijk ontwikkeld - brachten de wensen van de koningin in het Frans over aan de keuken. Volgens de overlevering zeiden ze dan dat Marie zich malade voelde, ziek dus. Voeg Marie en malade samen, spreek ze een aantal keren achter elkaar uit, en er rolt vanzelf marmelade uit!

Een prachtig verhaal. Jammer alleen dat er niks van klopt. 'Marmelade' komt van het Portugese marmelada: jam van kweeperen (marmelo = kweepeer). Het concept van gekookte vruchtengelei is waarschijnlijk door Portugese zeevaarders uit Griekenland meegenomen.

En wat Queen Mary betreft: in Engeland werd marmelade al gegeten - en zo genoemd - in 1524, achttien jaar voordat de koningin werd geboren.

Marmelade kun je ook zelf maken. En dat valt best wel mee.

Bereiding:

Ontvel de perziken na ze eerst geblancheerd te hebben. Halveer ze, verwijder de pitten, en snij het vruchtvlees in dikke plakken.

Leg deze plakken in een grote (en heel goed schoongemaakte) pan met de suiker en het citroensap. Laat, met de deksel erop, twee uur staan.

Breng het mengsel aan de kook, en laat daarna op een laag vuurtje 20 minuten pruttelen. Zet het vuur weer hoger en laat al roerend nog 20-25 minuten goed doorkoken.

Haal de pan van het vuur, verwijder eventueel schuim, en laat 10 minuten afkoelen. Roer dan de cognac erdoor. Breng vervolgens de marmelade over in weckpotjes.

De marmelade is na een maand klaar voor consumptie, en kan ongeopend ongeveer een jaar bewaard worden.

Ingrediënten voor ongeveer 1 kilo marmelade

1 ¿ kilo stevige, net rijpe perziken

1 kilo kristalsuiker

sap van 2 citroenen

4 el cognac

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden