Als maandblad zoekt Vrij Nederland nog meer de diepte

De cover van het eerste maandblad Vrij Nederland maakt het meteen duidelijk: veel verandert er inhoudelijk niet. Elf linkse kopstukken, onder wie Jan Terlouw, kijken de lezer indringend aan. In de bijbehorende longread vertellen ze hoe links weer kan winnen van het rechtse populisme.

Vrij Nederland is en blijft een magazine 'vanuit een progressieve visie', schrijft de redactie in een begeleidend persbericht, 'maatschappelijk betrokken en gericht op de toekomst'. Daarin moeten politici de 'boze witte burger' niet doodknuffelen maar tegenspreken, vinden de kopstukken.

Vanwege snel dalende oplagecijfers (in 2015 nog maar 22.937) moest een derde van de VN-redacteuren dit jaar het veld ruimen. Afgelopen zomer werd bekend dat het weekblad verder moest als maandblad, een uitkomst waartegen de redactie zich fel heeft verzet. Maar de nieuwe frequentie biedt ook kansen, heet het nu: die 'maakt het mogelijk nog meer dan voorheen de diepte in te gaan'.

Die diepte is nog niet overal bereikt. Zo is er een melig verhaal over de jeugd van Geert Wilders. Twee VN-redacteuren hingen rond bij het geboortehuis van de politicus in Venlo, een vrij kleine doorzonwoning met een 'nederige garage'. 'Mocht hij ooit premier van Nederland worden, dan wordt het nog lastig hier een museum van te bakken, want er is niets opmerkelijks aan.' Evenmin opmerkelijk zijn de andere biografische feiten die het tweetal opduikt: Wilders dronk weleens te veel en speelde wellicht in een bandje.

Zeer de moeite waard is wel het artikel over Jan Willem Petersen, de architect die verkleed als Afghaan op eigen houtje door Uruzgan reisde en daar de projecten fotografeerde die met Nederlandse steun tot stand zijn gekomen. Foto's tonen een school die inmiddels geplunderd is door arme dorpsbewoners en een luxe luchtvaartterminal die niet wordt gebruikt omdat hij te ver van de landingsbaan staat. Maar er zijn ook projecten wél geslaagd, zegt Petersen in het genuanceerde artikel.

Dit maar liefst 170 pagina's tellende nummer biedt ook allerlei ander moois, zoals een verhaal van Jeroen Brouwers over de zelfmoord van Joost Zwagerman. Voor een hommage aan tekenaar Peter van Straaten kunnen lezers terecht op de website; de nieuwe Vrij Nederland is ook online.

HHHHH Vrij Nederland, 7,95 euro, januari 2017, jaargang 78, www.vn.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden