Als Labour de verkiezingen wint? Horrorscenario!

Een nachtmerrie in Downing Street: angstaanjagende zombies lopen de beroemde Londense straat binnen. En niet zo maar zombies, het blijken allemaal prominente Labour-politici die de ambtswoning van premier Cameron willen binnendringen. Jij bent politieagent, gewapend met sandwiches met bacon. Alleen daarmee kun je de zombies uitschakelen.

Dat is de opzet van een spel op internet, gelanceerd door het grootste Britse tabloid, The Sun. Elke sandwich in het gezicht van Labour-politici levert twintig punten op. Het is een ludieke, maar tegelijk keiharde vorm van campagnevoeren. The Sun wil maar zeggen: als Labour de verkiezingen wint, is dat een horrorscenario. De ketchup in het spel lijkt eerder op bloed, alsof de krantenlezers de Labour-politici doodschieten.

Al vijf jaar lang strijdt The Sun openlijk tegen Labour-leider Ed Miliband. Ze omschrijven hem dag na dag als een hopeloze leider, lid van de Londense elite die veel te ver afstaat van zijn electoraat: de working class.

Miliband werd vorig jaar gefotografeerd terwijl hij een sandwich met bacon at. Haastig probeerde hij het broodje in z'n geheel naar binnen te werken. The Sun zal geen moment onbenut laten om de foto weer boven te halen. En dus kon de baconsandwich niet ontbreken in het computerspel.

Eerder deze maand kwam Miliband ook pijnlijk in het nieuws. Uit een interview met de BBC bij hem thuis, bleek dat hij twee keukens heeft en dat zijn huis zo'n 2,7 miljoen euro waard is. Voor The Sun het zoveelste bewijs dat hij ongeschikt is als socialistisch leider; de krant noemt hem sindsdien steevast Ed 'Two kitchens' Miliband.

De macht van de tabloids is groot. Ze nemen, zeker nu de verkiezingen er aankomen, duidelijk stelling en schromen niet negatief campagne te voeren tegen een politieke partij. The Sun is daarin als meest gelezen krant van het land (oplage ruim 2 miljoen) verreweg het machtigst en een belangrijke steun in de rug voor premier Cameron.

The Sun is overigens niet per definitie aanhanger van de Conservatieven. Ze steunden de voormalige Labour-premier Blair, tijdens dienpremierschap. Maar haakten af tijdens de vorige verkiezingscampagne, in 2010. Dat was mede doordat Ed Miliband harde kritiek had geuit op de journalistieke mores binnen de krant en op mediatycoon Rupert Murdoch, eigenaar van The Sun.

Miliband heeft daarentegen steun van de Daily Mirror, het linkse tabloid dat op zijn beurt strijd voert tegen premier Cameron. Deze krant schreef onlangs nog pagina's vol over Samantha, de vrouw van Cameron, die als consultant werkt voor een leerfabrikant die via Luxemburg belasting zou ontduiken, terwijl Cameron juist zegt belastingontduiking hard te willen aanpakken. Maar de Mirror heeft een oplage van een kleine miljoen kranten en bereikt de helft minder lezers dan The Sun.

De Britten gaan op 7 mei naar de stembus, maar nu al is het moddergooien door de tabloids begonnen. Of het sandwiches met bacon gooien, in dit geval.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden