Als klein-rechts vrouw kiest, verbreekt SGP samenwerking

De SGP gaat bij de Euroverkiezingen opnieuw een lijstverbinding aan met RPF en GPV, maar onder een voorwaarde. Mocht namens de twee andere partijen een vrouw worden gekozen, dan zeggen de staatkundig gereformeerden de samenwerking meteen op.

De kans daarop is gering; de vrouwelijke kandidaten van RPF en GPV kwamen op de kandidatenlijst niet hoger dan de onverkiesbare 16e en 24e plaats. Waarnemend RPF-voorzitter Van Dijk rekent ook niet op een voorkeurstemmen-actie voor zijn partijgenote A. Hoek-van Kooten. ,,Daar hebben wij de achterban niet naar.'' Volgens SGP-partijsecretaris Nieuwenhuis spraken de drie partijen af dat de hoofdbesturen voorkeursacties actief zullen tegengaan.

In de aanloop naar de vorige Euroverkiezingen trok RPF-ster G. Visser-van Lente zichzelf terug, om te voorkomen dat de SGP van samenwerking af zou zien. Nu gaat de SGP wel akkoord met twee vrouwen op de lijst, zij het 'met pijn' en onder dreiging van een ontbindingsclausule. De partij is principieel tegen deelname van vrouwen aan het openbaar bestuur. Nieuwenhuis noemt het 'een unicum in de partijgeschiedenis' dat de SGP nu deelneemt aan een lijst waarop ook vrouwen staan.

De kandidatenlijst die de drie voorzitters deze week overeenkwamen - formeel moeten de afzonderlijke hoofdbesturen nog akkoord gaan - wordt aangevoerd door de GPV'er J. Blokland. De tweede plaats is voor de RPF'er Van Dam en de derde voor B. Belder van de SGP. De kleine christelijke partijen hebben nu twee zetels in het Europarlement.

Bij naam, lijstvolgorde en verdeling van de kosten baseren RPF, SGP en RPF zich mede op de uitslag van de Kamerverkiezingen van mei. De RPF haalde daar de meeste stemmen. Toch levert deze partij niet de lijstaanvoerder bij de Euroverkiezingen, onder meer omdat de RPF'er Schuurman al eerste staat op de lijst voor de Eerste Kamer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden