Als kinderen maar iets lezen

'Kinderen verdienen betere boekenvoeding dan al die mutsen en losers', kopte het opvoedvraagstuk van Trouw (14 oktober).

Kinderen, niets menselijks is ze vreemd. De meesten lezen liever lui dan moe.

Ik zie hun tactieken als ik in de schoolbieb met een rol plakplastic een levensverlengende operatie uitvoer op 'Dagboek van een Muts'.

De groepsinvloed op het leesgedrag, wanneer ze 'Geronimo Stilton' uit elkaars handen grissen en helemaal kapot lezen. De tips die heimelijk tussen de boekenkasten worden uitgewisseld: 'Lees boeken met veel plaatjes, want dan kun je eerder hierheen komen om te ruilen.' Het dringen om de informatieboekjes, liefst die met sensationele plaatjes.

Hoe de kinderen die écht moeite hebben met lezen zo lang mogelijk dralen tussen de kasten, om hun leestijd te verkorten. En hoe de boekenwurmen achteloos hele series dikke boeken opslorpen zonder ooit zichtbaar in de bieb te zijn.

Twee dingen vallen me op: dat kinderen in fases lezen en dat kinderen heel verschillend zijn. De paardenboekjes, griezel- en geheimenboeken, 'Het Leven van een Loser', het gaat allemaal weer voorbij. Zo las ik ook een mengeling van Witte Raven Pockets en Giphart toen ik veertien was. Niet bijster literair, wel passend bij de leeftijdsfase. En vooral, een uitnodiging om verder te lezen.

Wat je dan verder leest, ligt aan je leesvermogen en je belangstelling. We kunnen vanuit een elitair standpunt wel vinden dat jongeren échte literatuur aangeboden moeten krijgen om zich te vormen als talige en empathische wezens.

De werkelijkheid is echter dat de meerderheid van de Nederlandse jongeren niet bestaat uit leesgrage vwo-kinderen. Het grootste deel van onze jeugd vindt via een vmbo de weg naar een praktijkgericht mbo. En met een diploma op zak kunnen ze hopelijk aan de bak in de zorg of in de bouw. Moeten we deze jongeren Hella Haasse en Kader Abdolah opleggen?

Mijn mening: hoe hoger het opleidingsniveau, hoe veeleisender een leeslijst mag zijn. Van jongeren die een hogere opleiding willen volgen, mag verwacht worden dat ze ingewikkelde teksten kunnen doorgronden.

Laat de rest vooral kiezen uit een breed aanbod aan leesvoer, want het is belangrijker dát ze lezen, dan wát ze lezen. Als wát ze lezen maar smaakt naar meer.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden