Als kerken structureel armen moeten helpen, is er iets grondig mis

Daags voor het begin van de zomervakantie, publiceerden de kerken het rapport Armoede in Nederland 2008. Kerkelijke instanties honoreerden vorig jaar 17.000 verzoeken om financiële steun, voor in totaal 11 miljoen gulden. ’Een hele prestatie’, zei PKN-synodevoorzitter De Fijter over dat door kerkleden opgebrachte bedrag – en dat compliment hebben ze volledig verdiend.

Een fors deel van het kerkengeld ging naar een financiële bijdrage voor de vakantie. In Assen bijvoorbeeld kregen 79 gezinnen en alleenstaanden tussen de 200 en 400 euro voor de vakantie. Dat is een schijntje vergeleken bij wat het gemiddelde gezin aan een vakantie spendeert. Maar het kan net genoeg zijn voor een paar uitstapjes of een eenvoudig weekje weg. Vakantie is geen primaire levensbehoefte, maar in een land waar tachtig procent van de mensen jaarlijks tot drie keer toe met vakantie gaat, kan een paar dagen weg moeilijk een overbodige luxe worden genoemd, zeker niet voor kinderen.

De meeste aanvragen komen van alleenstaande ouders, mensen zonder baan, asielzoekers en ouderen. Vaak, maar niet altijd, zijn daar kinderen bij betrokken. Uit onderzoek van het Verwey Jonker Instituut bleek eerder dit jaar dat in Nederland bijna 250.000 kinderen in armoede leven. Staatssecretaris Aboutaleb van sociale zaken wil dat aantal in deze kabinetsperiode halveren. Gezien de complexiteit van het armoedevraagstuk –vaak is er in arme gezinnen een opeenstapeling van problemen– is een halvering waarschijnlijk heel ambitieus. Maar tegelijkertijd is het pijnlijk dat een welvarende natie niet eens het streven heeft álle kinderen een arme jeugd te besparen.

Ondertussen is het wel zo dat vergeleken met vorige jaren, de armoede afneemt, en bij kinderen op zijn minst stabiliseert. Dat is hoopgevend. Tegelijkertijd blijft hulp buiten de overheid om, zoals die van de kerken, onontbeerlijk om de ergste nood te lenigen bij mensen die buiten de boot vallen.

De kerken vinden dat zorgelijk. PKN-voorzitter De Fijter spreekt over ’structurele gaten’ in de sociale zekerheid, hulpbisschop De Korte vindt dat het niet nodig zou moeten zijn dat kerken elk jaar een fors bedrag moeten bijleggen. Zij hebben gelijk. Dit kabinet heeft ontegenzeggelijk aandacht voor het armoedeprobleem. Aboutaleb bewijst dat onder andere met de kwijtschelding van gemeentelijke lasten voor bepaalde groepen minima. Dat is goed, maar nog meer actie is nodig. Niet iedereen hoeft drie keer per jaar met vakantie. Maar geld kunnen overhouden voor een paar dagen weg, is dat te veel gevraagd?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden