'Als jongste kon ik vooral stevig genieten van alles'

"Ik groeide op als jongste zoon van een katholiek ondernemersgezin met nog een zus en twee broers. Het was de tijd van het 'rijke roomse leven'. Als jongste van het stel was ik moeders lieveling, zonder het gevoel te hebben dat ik werd verwend. Maar ik heb wel veel voordelen gekend, zoals voldoende vrijheid in mijn tienertijd. Later stimuleerden niet alleen mijn ouders maar ook mijn oudere broers mij tot doorleren. Het fundament van mijn tevreden levenshouding is echt gelegd in mijn jeugd.

Mijn vader was kruidenier en we werkten allemaal mee in de zaak. Dat betekende veel delen en samen verantwoordelijk zijn.

Als jongste kon ik vooral stevig genieten van alles. Het was bij ons thuis een zoete inval: een inwonende opa, aanwaaiende tantes en altijd vertegenwoordigers die soms op de brommer bij ons thuis langskwamen.

Ik herinner me nog goed een vertegenwoordiger van de beschuitfabriek - een overtuigd communist - die stevig in discussie ging met opa Kant, die juist pro-Amerikaans was.

Mijn vader en moeder werkten hard, toch had ik niet het idee dat we aandacht tekort kwamen. Op zondag na de hoogmis eerst koffie, daarna een borreltje of advocaatje en dan een vers gemaakt driegangenmenu. Ook hadden we als een van de eersten een auto en gingen soms op zondag toeren om vervolgens ergens langs de berm stil te staan om te picknicken.

Ik idealiseer mijn jeugd niet, hoor. Het was voor mij gewoon een mooi harmonisch geheel. Ik geloof dat ik door die sfeer van delen en gezamenlijkheid de moeilijker perioden uit mijn latere leven beter aankon. Na een heftige en bizarre scheiding voor mij en de kinderen dacht ik vaak terug aan thuis en had ik veel steun aan mijn broers en zus. Die positieve grondhouding van toen voelt nog altijd als een warme deken. En ik kook net als mijn moeder altijd een extra potje voor mijn hoogbejaarde buren als ik boerenkool of soep maak. Die vanzelfsprekende wederkerigheid, daar draait het voor mij om."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden