'Als jongeren nu nog niet komen, eet ik mijn pet op'

Het jeugdprogramma van de Kerkendag 2005 is een waagstuk. Het moet niet weer zo'n fiasco worden als de protestantse 'kerkdag' van 2004.

De landelijke kerkendag, georganiseerd door de Raad van Kerken, vindt op 23 april in Zwolle plaats. Tijdens die dag is er een speciaal programma voor jongeren.

Vorig jaar kwamen er slechts zestig jongeren opdagen bij de 'kerkdag' van de toen juist gefuseerde Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Voor een deel was dit te wijten aan de datum: op 12 juni 2004 werd niet alleen prinses Amalia gedoopt maar hield ook de Evangelische Omroep zijn jaarlijkse jongerendag, in Arnhem; daar kwamen 32000 jongeren op af.

De top van de PKN dacht dat de kerkdag wel een beetje kon wedijveren met de EO. De organisatie zond radiospots uit en gaf zelfs gratis kaarten voor jongeren weg, maar niets hielp.

Het grootste deel van de jeugd die wél in Utrecht rondliep, was lid van een koor dat moest optreden, de andere jongeren stelden vast dat er weinig voor hen te doen was. Drie workshops werden afgelast wegens gebrek aan belangstelling.

Volgens Karen van de Berg, woordvoerster van de kerkendag, is de jeugd ook nu moeilijk bereikbaar. Daar komt bij dat de campagne laat op gang is gekomen. ,,We hebben in januari het definitieve programma vastgesteld; toen zijn we pas begonnen met de promotie, maar we hebben het veel uitgebreider aangepakt dan vorig jaar.''

,,We beschikken niet over zo'n uitgebreid netwerk dat de promotieflyer rechtstreeks bij de jongeren op de deurmat valt. De folders hebben we gestuurd naar jeugdwerkers in diverse gemeenten, we hebben scholen aangeschreven, een internetsite gemaakt en e-maillijsten samengesteld. Maar het blijft spannend, hoeveel jongeren er komen.''

De organisatie rekent op minstens vijfhonderd jongeren, er is plaats voor duizend.

Komen er minder dan vijfhonderd, dan vindt Van de Berg de dag nog niet 'geflopt', maar rijst wel de vraag of zo'n jongerenprogramma eigenlijk wel op de kerkendag past.

Het programma heette vorig jaar 'Quest', nu 'Jij je zin!', maar dat is niet het enige verschil. Het programma is drastisch aangepast. ,,Vorig jaar hadden we alleen workshops. Dat is nu een klein onderdeel van het programma'', legt PKN-jeugdwerker Evert-Jan Hazeleger uit. Tijdens het jongerenprogramma treden bands op en is er een cabaretvoorstelling. Verder kunnen jongeren elkaar op het kerkspeelplein ontmoeten, lekker chillen en video's kijken in de 'moviezone'. ,,Als de jongeren hier niet meer op af komen, eet ik mijn pet op. Ik weet dan niet meer zo gauw hoe we de jongeren nog wél kunnen bereiken. Maar de reacties zijn tot nu toe positief. Het is voor ons ook spannend hoe dit loopt.''

De Apeldoornse theoloog Tom Schoemaker laat net als vorig jaar in een workshop jongeren hun eigen godsvoorstelling uitbeelden. Vorig jaar kwamen er ongeveer dertig jongeren op de workshops af. Volgens Schoemaker was vooral de prijs een belangrijke reden waarom de jongeren niet kwamen - de EO-jongerendag was gratis.

,,Ze kregen veel te weinig waar voor hun geld: twintig euro voor een paar workshops. De prijs is nu maar vijf euro en er staan veel publiekstrekkers tegenover.'' Die 'trekkers' genieten vooral bekendheid in christelijke kring.

Vorig jaar, zegt Schoemaker, wilde niet iedereen gaan feestvieren na de kerkfusie die een aantal scheuringen veroorzaakte. Volgens Schoemaker is het thema van dit jaar -de Bijbel- 'algemener' en aansprekender. De organisatie kan nu ook vissen in een grotere vijver vol jongeren. ,,De kerkendag is voor vrijwel alle christelijke jongeren geschikt.'' Hoeveel komen er? Schoemaker: ,,Ik heb geen idee, maar wel een goed gevoel.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden