’Als je wint kom je overal mee weg’

De noten klinken niet altijd even zuiver, maar er zit weer muziek in de nationale mannenploeg. ,,Als je wint kom je overal mee weg.”

Na zes gewonnen wedstrijden staat de formatie van bondscoach Peter Blangé op de drempel van de finale van de Euro League, de landencompetitie van Europese subtoppers. Vorige week bleef het nieuwe team ongeslagen in Turkije, het afgelopen weekeinde zegevierde Oranje in het Rotterdamse Topsportcentrum over Slowakije (3-0), Duitsland (3-2) en Griekenland (3-0).

Duitsland en Griekenland staan, op papier, hoger aangeschreven dan Nederland. Beide landen hebben zich, in tegenstelling tot Oranje, geplaatst voor het WK, later dit jaar in Japan. En Griekenland staat zelfs negende op de wereldranglijst. Blangé laat zich door die feiten niet misleiden. ,,Die ranglijst is gebaseerd op historie en we zijn nu met het heden bezig.”

Het heden valt niet tegen voor Blangé. Vorig jaar nog werden de lange mannen op het Europees kampioenschap in Belgrado gekleineerd. Onder leiding van de inmiddels vertrokken bondscoach Harry Brokking won Nederland niet één wedstrijd. Onder Blangé verloor de nationale ploeg nog niet één officieel duel. Vier weken geleden werd het EK-kwalificatietoernooi, eveneens in Rotterdam, ongeslagen afgesloten.

Blangé koestert de huidige prestaties, maar de realist weet dat er nog een lange weg te gaan is. Het team mist stabiliteit, de hoogte- en dieptepunten wisselen elkaar in hoog tempo af. En, de Euro League is niet de thuishaven van de echte toplanden. ,,Wie denkt dat we de wereldtop aankunnen, heeft het mis. Er zijn betere teams in de wereld die klaar staan als we weer op een hoger niveau mogen acteren.”

Tegen de Grieken speelde Nederland misschien wel de meest constante wedstrijd uit de serie. Met Guido Görtzen als grote aanjager. De 35-jarige Limburger was aanvallend niet te stuiten en met zijn ervaring ontpopte hij zich tot een steun en toeverlaat voor zijn jonge medespelers. Zoals in de eerste set toen de Grieken de jeugdige Nederlanders bij het net probeerden uit te dagen. Bij de eerstvolgende aanval haalde Görtzen vol door en kreeg hij het aan de stok met de Grieken. ,,Heerlijk vind ik dat”, zei Görtzen die wel bestraft werd met de gele kaart.

Met zes overwinningen op rij kan Nederland de Final Four van de Euro League al bijna niet meer mislopen. Volgend weekeinde speelt Oranje in Rakvere tegen Spanje, Slowakije en het gastland Estland en het weekeinde daarop zijn in Berlijn Kroatië, Estland en Duitsland de tegenstanders. De beste vier landen – van de twaalf – plaatsen zich voor de Finale Four, op 19 en 20 augustus in Izmir, Turkije.

In het derde weekeinde van augustus werd Nederland tien jaar geleden in Atlanta olympisch kampioen. Görtzen was er toen al bij. Twee van zijn medespelers van toen, Blangé en Ron Zwerver, zitten nu in de technische staf. ,,Dat is gek, een beetje de omgekeerde wereld, maar het gaat allemaal vanzelf, heel natuurlijk.”

De olympische finale van 1996 staat natuurlijk in geen enkele verhouding met de finale van de Euro League in 2006. Ziet Görtzen vergelijkingen tussen de twee teams? ,,Dat is moeilijk. Ik ben één jaar voor Atlanta ingestapt, de jongens hadden toen al een lange weg achter de rug. Wel zie ik dezelfde instelling en beleving. Iedereen weet waarom we hier staan en iedereen weet waar we heen willen.”

De Euro League is de eerste opstap naar plaatsing voor de Olympische Spelen van 2008 in Peking. Het EK van volgend jaar in Rusland is het eerste kwalificatie-moment. Onder leiding van Blangé lijken de lange mannen juist op tijd uit de dood herrezen. ,,Het publiek kan zich weer met het team associëren. We verdienen niet altijd de schoonheidsprijs, maar als je wint kom je overal mee weg.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden