Als je voor je ouders moet gaan zorgen

Nederlanders worden steeds ouder en blijven liefst zo lang mogelijk thuis wonen. Mensen in bejaardenhuizen stoppen, doen we niet meer. Maar geld en steun is er niet als die zelfstandige ouderen gebreken krijgen. Dus rijden veertigers, vijftigers en zestigers om mij heen, ook mijn schoonouders van zeventig plus, een paar keer per week en soms dagelijks naar familieleden van ver in de 80 of 90 om ze te ondersteunen. Want als jij het niet doet, gebeuren er ongelukken.

Daan Westerink en publiciste

Mijn ouders stierven jong, ik ben nu 40, en zal zelf nooit mantelzorger worden, verstrikt in de schaakmatpositie tussen werk, gezin, vrijwilligerswerk en zorg voor ouders.

Ik heb wel tijdelijk voor mijn vader gezorgd toen hij ernstig ziek was, maar dat is al 15 jaar geleden. Wat ik me is hoe gek het was om ineens als dochter voor je vader te zorgen. Hem te moeten aankleden en wassen, beslissingen voor hem nemen. De rollen waren omgedraaid. Ik deed het met liefde, maar was blij, en hij ook, toen we daarna nog een tijdje gewoon vader en dochter konden zijn.

De vijftigers en zestigers om mij heen zorgen soms jaren voor hun ouders. ’Ik ben 56, en ineens ben ik weer in het gezin van vroeger beland’, verzucht de vrouw naast mij tijdens een werkoverleg. ’Mijn zussen en ik hadden jarenlang een prima manier gevonden om met elkaar om te gaan. Maar nu mijn vader ernstig ziek is, thuiszorg niet voldoende kan ondersteunen, zorgen wij voor hem. Ik ben ineens geen dochter meer, dat voelt heel vreemd. Mijn zussen en ik vallen terug in het oude gezinspatroon. Alles staat op zijn kop, we hebben ruzie als nooit tevoren. We denken allemaal het beste voor vader zorgen en reageren op elkaar alsof we 15 zijn.’

Ze vraagt zich af hoe je je kunt voorbereiden op deze rol van mantelzorger. Een cursus ’Als jij voor je ouders gaat zorgen’ lijkt ons wel wat. Maar die komt dan bovenop al die andere dagelijkse beslommeringen en dat zijn er al veel te veel. Om een fikse hoofdpijn van te krijgen.

We lopen achter de feiten aan, pas als het te laat is gaan we nadenken. Ik denk dat het slimmer is om de zonen en dochters van mijn leeftijd voorzichtig voor te lichten op wat later kan komen. Zodat straks hij, maar waarschijnlijk veel vaker zij op de zorg voor oude ouders is voorbereid. Misschien niet zo’n gek idee om een overheidscampagne te starten ’Als ik later mantelzorger ben’. Je moet goed zorgen voor jezelf, zodat je niet verzuipt in de zorg voor de ander. Want de overheid, helaas, die zorgt niet goed genoeg voor jou.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden