'Als je uit de kerk komt, zijn wij er'

Geert Disveld Miriam de Jong-Pauwels
Geert: "Alles aan bloemen is mooi. Dat vind ik echt."

Miriam: "Wij zijn op zondag van elf tot een uur open."

Geert: "We hebben de openingstijden van onze voorganger overgenomen. Klanten zijn blij dat we op open zijn."

Miriam: "Dat merken we echt."

Geert: "Vanwege dat kerkhof hier. Dat ken je wel: even naar vader en moeder. Een bakje planten of een boeket mee."

Miriam: "Of mensen die op weg zijn naar een verjaardag en zien dat we open zijn."

Geert: "Ik zeg altijd dat we een servicepunt zijn. Als je uit de kerk komt en je wilt wat moois op een graf van een dierbare leggen, dan zijn wij er."

Miriam: "Op zondag maken we alleen geen boeketten. Die maken we op zaterdag al."

Geert: "En we hebben natuurlijk de bakjes."

Miriam: "Die zijn extra stevig zodat ze lang mee kunnen op het kerkhof. Ik ben er niet altijd op zondag. Ik werk al de hele week en vind het fijn om dan vrij te zijn. Ik heb er geen hekel aan om op zondag te werken, maar het thuisfront wil ook wat."

Geert: "Lelies doen het goed op de begraafplaats."

Miriam: "Chrysanten ook. Of één roos. Vooral jongeren kopen die."

Geert: "We hebben goede contacten met de mensen van de parochie hier. Ze kopen hier hun bloemen."

Miriam: "Ik heb wel eens geholpen met het versieren van de kerk voor een bruiloft. En we mogen gebruik maken van hun toilet, want dat hebben we niet in de kiosk."

Geert: "Ik vind zondag een fijne dag. Je hebt niet zoveel verplichtingen van het werk. Ik kan een uurtje later opstaan en op mijn gemak de bloemen in de kassen water geven. Dan heb je het wel over achtduizend vierkante meter planten."

Miriam: "Een keer in de maand zing ik mee bij ons kerkkoor in Lent. We zingen zowel Nederlands als Latijn. Ooit waren wij een jongerenkoor, maar omdat er geen nieuwe jonge leden meer bijkomen, hebben we de naam moeten veranderen. Eerst heetten we 'Jongerenkoor Lent' en nu 'Young at heart'. En dat zijn we ook echt."

Geert: "Voor mij staat de zondag vooral in het teken van het voetbal. Vroeger ging ik vaak naar de kerk. Sterker nog: het weekend begon voor mij pas echt als ik zaterdagavond naar de kerk was gegaan. Ik had er echt een gevoel bij."

Miriam: "Als het koor er niet zou zijn, weet ik niet of ik naar de kerk zou gaan. Door al die fusies van parochies is er bij ons veel veranderd. Ik hield van de preken van onze vorige pastoor. Dan nam je echt iets mee naar huis. Het gaf een beetje zin aan je zondag. Dat heb ik tegenwoordig veel minder."

Geert: "Ik heb al dertig jaar een seizoenskaart van NEC. We gaan met een man of zes, onder wie mijn drie broers. We wonen in Lent en rijden om de beurt. Voor de wedstrijd gaan we altijd naar De Eendracht, een echt NEC-café vlak bij De Goffert. Dan gaan we met een biertje in de hand een uurtje tussen de hooligans staan. Dat vinden we prachtig. Vlak voor de wedstrijd begint, lopen we naar het stadion. Als ik niet naar NEC ga, fluit ik de wedstrijden van mijn dochter bij ons eigen cluppie D.V.O.L. Dat betekent: Door Vrienden Opgericht Lent. Vroeger stond er rk voor, maar tegenwoordig mogen alle windstreken meedoen. En 's avonds natuurlijk 'Studio Sport'."

Miriam: "Op zondag heb ik tijd om een wat langer rondje met de honden te maken. Soms ga ik daarna nog terug naar bed. Heerlijk. Verder doe ik gewoon lekker lui en vind ik het leuk om culinair bezig te zijn. Ik ben geen Jamie Oliver, maar ik heb wel een paar gerechten die wat meer tijd nodig hebben en die kan ik mooi op zondag maken. Suddervlees bijvoorbeeld. Met boontjes en gekookte aardappelen. Glaasje wijn erbij. Dat vind ik gezellig."

Geert: "Vroeger was zondag toch een rustdag. Het bijzondere is er wel af. Maar ik zal op zondag nooit gaan winkelen in de stad."

Miriam: "Ik vind het ook niet nodig, die koopzondagen. Je kunt er de hele week terecht en er zijn ook nog koopavonden. Laat die zondag toch een vrije dag blijven."

Geert: "Wij zijn ook wel open, maar heel kort.

Wie zijn Geert Disveld en Miriam de Jong-Pauwels?
"

Geert Disveld (56) is eigenaar van bloemenkiosk Bellis die naast de Groenestraatkerk in Nijmegen staat. Geert heeft naast Bellis een kwekerij in Lent waar hij ook woont. Hij heeft drie kinderen en twee kleinkinderen.

Miriam de Jong-Pauwels (49) werkt bij Geert in de kiosk. Ze is getrouwd met Willem en woont in Lent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden