IK HEB EEN DROOM

'Als je school of werk hebt is bidden lastig, soms moet ik ’s avonds alle gebeden inhalen'

Beeld Jorgen Caris

Alae-eddine Chourak (18) heeft havo-examen gedaan op het Niftarlake College in Maarssen. Woensdag 13 juni hoort hij de uitslag. Het Suikerfeest begint vlak daarna.

"Nee, over lekker eten heb ik nu geen dromen, maar zo’n droom - waarin ik omringd was door een heleboel eten en drinken - heb ik ooit weleens gehad tijdens de ramadan.

De eerste twee, drie dagen van de ramadan vind ik altijd heel zwaar. Zeker als het zo warm is kijk ik echt uit naar de avond. Toch vind ik het best te doen als je verder niks aan je hoofd hebt.

Maar dit jaar viel ramadan ongeveer samen met de eindexamens, daar zag ik behoorlijk tegenop. Gelukkig was het vasten nog niet begonnen tijdens de voorbereiding van de examens. Maar ik was bang dat ik me niet goed zou kunnen concentreren, en ik droomde dat mijn mentor me belde dat ik gezakt was. Ik had ook vakantiedromen: dat ik ergens in Marokko of Spanje in mijn zwembroek over een boulevard liep met prachtig uitzicht over zee.

De examentijd is stressvol, ik ben blij dat ik nu klaar ben. Ik heb niet het idee dat de ramadan mijn examens negatief heeft beïnvloed. Je bent wel moe omdat de nachten kort zijn. Ik lig niet voor half één ’s nachts in bed en kan dan moeilijk in slaap komen met een volle maag. Mijn neef bereidde zich voor op ramadan door van tevoren te minderen met koffiedrinken. Ik dacht: het komt wel goed.

Eenmaal overslaan

Eén keer viel dat tegen, dat was tussen twee examens in. Het leren ging zo moeizaam dat ik besloot wel te eten zodat ik de volgende dag weer een toets kon maken. Niet iedereen vindt dat je die vrijheid hebt, maar ik vond het een goede reden om het vasten eenmaal over te slaan.

Het geloof is belangrijk voor me. Ik probeer me te houden aan de vijf zuilen van de islam, zoals ramadan en vijf keer per dag bidden. Als je school of werk hebt is bidden lastig, soms moet ik ’s avonds alle gebeden inhalen. Vroeger bad ik nooit. Ik ben er een paar jaar geleden met ramadan mee begonnen en ik merkte dat ik het fijn vond. Het geeft me rust. Je denkt misschien: ik bid gewoon en klaar, maar het krijgt betekenis als je je meer in de islam verdiept. Dit is een geschikte tijd om dat te doen. Ramadan is een heilige maand, waarin je je kunt reinigen door goede dingen te doen. Voor anderen en voor jezelf. Ik vind het ook een mooie maand want het brengt de familie bij elkaar: samen eten is traditie.

Ik verheug me op het Suikerfeest, maar ik kijk nog meer uit naar mijn examenuitslag. Als ik geslaagd ben begin ik na de zomer aan een hbo-studie accountancy. Ik droom van werken in het buitenland en veel van de wereld zien. Toch ga ik nu niet eerst reizen: anders ben ik straks zo oud vergeleken met studiegenoten, dat lijkt me niks.”

In de interviewrubriek 'ik heb een droom' vraagt Trouw mensen waar ze over dromen, overdag of 's nachts. Lees hier eerdere artikelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden